Acasă » Electricitate » Furnizori: În piață există o lipsă de lichiditate

Furnizori: În piață există o lipsă de lichiditate

13 octombrie 2021
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Furnizorii susțin că în piață există o lipsă de lichiditate, iar prețurile sunt mari pentru că urmează traiectoriile trasate de producători, au declarat mai multe surse pentru Energynomics.

Miercuri, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a declarat că furnizorii de energie ai clienţilor casnici refuză să încheie contracte pe termen lung cu producătorii, la preţuri mai mici, și preferă să cumpere de pe platformele bursiere pe termen scurt, cu preţuri mari, speculative, conform Agerpres.

„Cumpărători sunt traderii care speculează orice fel de variaţie din PZU şi vând mai departe către furnizori”, a arătat oficialul Hidroelectrica.

Miercuri, pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), prețul energiei a urcat la peste 1.565 de lei/Mwh, pentru intervalul orar off-peak 20-21.00h, conform datelor OPCOM consultate de Energynomics. Totodată, pe piața PCCB-LE (la termen), CE Oltenia vinde energie în bandă la peste 1.100 lei/MWh, pentru la anul.

”Nu doresc să comentez afirmațiile D-lui Badea, iar adevărul are multe fețe la ora actuală. În mod sigur, piața este foarte complexă. În piață există o lipsă de lichiditate”, a declarat, pentru Energynomics, un furnizor.

Badea a fost audiat în Comisia parlamentară de anchetă privind preţul energiei.

„Tot timpul Hidroelectrica a scos energie la tranzacţionare. Din păcate, de mai mulţi ani observăm un fenomen: marii furnizori, cei cu mulţi clienţi, nu cumpără acea energie şi se duc în pieţele speculative de tip PZU (piaţa pentru ziua următoare – n.r.), unde preţurile sunt extrem de mari. Aceasta în condiţiile în care această energie se putea achiziţiona din timp, la preţuri mult mai mici”, a afirmat Badea.

El a subliniat că energia mai ieftină, pe care o vinde Hidroelectrica pe termen lung, este cumpărată de traderi care apoi o vând mai scump în PZU.

„Cumpărători sunt traderii care speculează orice fel de variaţie din PZU şi vând mai departe către furnizori”, a arătat oficialul Hidroelectrica.

Badea a precizat că au fost anulate licitaţii prin care Hidroelectrica voia să vândă 4,55 TWh de energie cu livrare în 2021, pentru că nu a venit nimeni să cumpere aceste cantităţi, în condiţiile în care preţul mediu al acestei energii era 255 lei pe MWh. Spre comparaţie, preţul din aceste zile din PZU depăşeşte 1.000 de lei pe MWh.

„Dacă s-ar fi cumpărat această cantitate pentru consumatorii finali, poate n-ar fi trebui să se simtă o variaţie atât de mare la consumatorul final în acest an”, a completat el.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *