Investiţiile în energia regenerabilă trebuie să se tripleze până la finalul decadei dacă lumea speră să lupte eficient contra schimbărilor climatice şi să păstreze sub control pieţele energetice volatile, a anunţat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.
„Lumea nu investeşte suficient pentru a îndeplini necesităţile viitoare de energie, cheltuielile legate de tranziţie cresc gradual dar rămân mult mai scăzute decât ceea ce este necesar pentru a face faţă majorării cererii de servicii energetice într-un mod sustenabil. Sunt esenţiale semnale clare din partea autorităţilor. Dacă drumul înainte este pavat doar cu bune intenţii, atunci va fi într-adevăr un drum anevoios”, susţine organizaţia cu sediul la Paris.
În ultimele săptămâni, preţul energiei a atins niveluri record, în urma creşterii preţurilor ţiţeiului şi gazelor naturale, şi a penuriei de energie din Asia, Europa şi Statele Unite. Cererea pentru combustibili fosili se redresează, pe măsură ce guvernele ridică restricţiile impuse pentru stoparea pandemiei de COVID-19, conform Agerpres.
IEA avertizează că energiile regenerabile, cum ar fi cea solară, eoliană, hidro, alături de bioenergie, trebuie să alcătuiască o pondere mult mai ridicată în investiţiile energetice după pandemie.
Sursele de energie regenerabilă vor reprezenta anul acesta peste două treimi din investiţii în noi capacităţi de producţie a energiei, apreciază IEA.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.