Acasă » Electricitate » Alina Silaghi: ADL Oradea își va extinde activitatea în cadrul unor noi parcuri industriale, modernizează iluminatul public

Alina Silaghi: ADL Oradea își va extinde activitatea în cadrul unor noi parcuri industriale, modernizează iluminatul public

15 octombrie 2021
Electricitate
Bogdan Tudorache

Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, o companie publică deținută de Primărie ce are, ca activitate de bază, administrarea parcurilor industriale locale (investiții în infrastructură, mentenanță, distribuție de electricitate) are în plan deschiderea a patru noi parcuri industriale, a spus Alina Silaghi, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Oradea”, organizate de Energynomics.

”În acest moment, în Oradea există patru parcuri industriale funcționale, iar în județul Bihor mai avem în administrare încă trei parcuri industriale și urmează să ne extindem activitatea, cu noi parcuri”, a afirmat Alina Silaghi. Cel mai mare parc are 136 de hectare și este situat pe Șoseaua Borșului.

”Agenția de Dezvoltare Locală Oradea acordă subvenții și facilități celor aflați în parcul industrial. Discutăm aici și de schemele de ajutor de stat, atât la nivel local, cât și național. Suntem distribuitori de energie electrică, iar la nivelul fiecărui an negociem prețurile pentru energie. Anul acesta a fost o adevărată provocare să primim un preț garantat, așa că, pentru prima dată de când administrez agenția, a fost o negociere mai mult decât dură. Oferim și servicii dedicate rezidenților și în acest moment avem 104 companii în cadrul celor trei parcuri din Oradea. În cadrul Parcului industrial nr. 1 avem și o grădiniță, suntem implicați și în Școala Internațională din Oradea, suntem implicați în tot ce înseamnă sistem dual de învățământ, avem centre de tineret prin care facem orientare în carieră și construim blocuri de locuințe pentru companiile care vor să închirieze locuințe pentru atragerea forței de muncă – și aici putem discuta despre eficiență energetică”, a afirmat Alina Silaghi.

Totodată, ADL are în implementare un nou incubator de afaceri și are în administrare Parcul Științific și Tehnologic, unul din domeniile de cercetare și dezvoltare fiind eficiența economică. ”Suntem parteneri în noul proiect al Consiliului Județean în ceea ce privește înființarea Terminalului Cargo. Urmează să înființăm alte patru parcuri industriale în Județul Bihor, iar din iulie 2021 am preluat delegarea serviciului de iluminat public al orașului Oradea”.

DESCARCĂ PREZENTAREA ALINEI SILAGHI

În 2020, ADL a intrat într-o colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj, într-un proiect de eficiență energetică ce presupune economisirea de energie. ”Am reușit să acordăm sprijin companiilor mici și mijlocii din parcul industrial, pentru a vedea ce înseamnă un audit energetic, pentru a avea posibilitatea de a accesa o platformă în care să-și încarce toate datele privind consumul de energie pe care îl au, procesul tehnologic, ce înseamnă optimizarea consumului de energie, cum reușim să salvăm pierderile de energie, ce înseamnă montarea de panouri fotovoltaice pe acoperiș pentru a avea un consum propriu. A fost un proiect interesant, în care colegii de la Departamentul Tehnic au fost direct implicați și multe companii din categoria IMM au accesat acest proiect”, a adăugat Alina Silaghi.

Iluminatul public, în plin proces de modernizare

În același timp, în cadrul activității iluminat s-a început o reformă amplă, care a debutat printr-un inventar al unităților de iluminat existente din Oradea. ”Am demarat procedura de achiziție a unui audit al sistemului de iluminat public și urmează să stabilim care sunt măsurile pe care le vom întreprinde în perioada următoare. La nivelul anului 2020 avem o rețea de distribuție aeriană, în orașul Oradea, cu 46% din rețea învechită sau inadecvată, deținută de Electrica. Liniile aeriene nu respectă legislația UE și trebuie transformate în linii subterane. Rețeaua de distribuție subterană este foarte veche, cu o rată mare de defecțiune, din cauza izolațiilor deficiente și echipamentelor vechi”, a adăugat ea.

Totodată, multe corpuri și sisteme de iluminat trebuie schimbate, întrucât utilizează compuși periculoși, precum mercurul sau vaporii de sodiu și sunt învechite. ”Există corpuri de iluminat care nu îndeplinesc criteriile minime de luminiscență, au un consum ridicat de energie, din cauza corpurilor ineficiente sau vechi”.

Consumul de energie electrică anual se ridică la 10 milioane de lei, iar ADL a pus la punct câteva soluții pentru a eficientiza costurile. ”Am prevăzut implementarea tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic și reducerea emisiilor de CO2, un sistem de identificare pentru toți stâlpii din oraș, pentru o mai bună gestionare, separarea rețelei de iluminat de cea de distribuție a energiei casnice, implementarea unei rețele de distribuție subterane și înlocuirea celei aeriene, creând astfel o coloană vertebrală pentru distribuția de energie electrică și alte aplicații de oraș inteligent. Vorbim despre implementarea unui software inteligent de gestionare a iluminatului eficient, format din software de comandă și monitorizare autonom, precum și a unui modul de comandă a energiei pentru reducerea tensiunii pentru fiecare rețea de distribuție, cu posibilitatea întreruperii totale sau parțiale a energiei”.

Astfel, noua rețea va putea oferi o interconectare și diagnoză eficiente și modulabile, iar trecerea la corpurile moderne de iluminat cu LED, cu intensitate controlată printr-un sistem de management inteligent, va duce la realizarea unei eficientizări a costurilor. ”Se are în vedere o reducere a consumului de energie de până la 50%, doar cu implementarea noilor corpuri cu iluminat LED”.

Un prim proiect-pilot va fi pus în practică pe o stradă din Oradea. Sunt prevăzute și sisteme de supraveghere video a traficului, dar și de monitorizare a aerului. În funcție de trafic, sistemul de iluminat se va adapta, conducând, prin senzori de mișcare și utilizarea software-ului dedicat, la reducerea consumului.

Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică – Oradea” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB România, Enel X România, Phoenix Contact, Kawasaki Gas Turbine Europe, Wiren.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *