Țările trebuie să stabilească un preț pentru emisiile de dioxid de carbon care încălzesc planeta, a declarat luni președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la summitul COP26 al Națiunilor Unite. „Trebuie să cădem de acord asupra unui cadru robust de reguli, de exemplu, pentru a transforma piețele globale de emisii de carbon într-o realitate. Puneți un preț pe emisiile de carbon, natura nu îl mai poate plăti”, a pledat von der Leyen la Glasgow.
Negociatorii de la COP26 vor încerca să se pună de acord asupra unor reguli pentru a forma piețe de emisii de dioxid de carbon în conformitate cu acordul de la Paris, o chestiune care provoacă divizări și care nu a putut fi soluționată la precedenta conferință din 2019.
La rândul său, președintele american Joe Biden a încercat luni să-i asigure pe liderii mondiali că Statele Unite își vor respecta promisiunea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la jumătate până la sfârșitul deceniului. Biden s-a alăturat liderilor din peste 100 de țări la Glasgow pentru începutul conferinței COP26 privind schimbările climatice.
Biden, care i-a succedat fostului președinte Donald Trump în ianuarie, a promis la începutul acestui an că Statele Unite își vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 50-52% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2005. Casa Albă și-a exprimat încrederea că poate realiza acest lucru, chiar dacă un proiect de lege care ar ajuta la promovarea acestor obiective întârzie în Congres. „Vom demonstra lumii că Statele Unite nu numai că s-au întors la masa de dialog, ci sperăm că vor conduce prin puterea exemplului”, a spus el. „Știu că nu a fost cazul în trecut și de aceea administrația mea lucrează suplimentar pentru a arăta că angajamentul nostru față de climă este acțiune, nu doar cuvinte”, a spus el.
Aproape 90 de țări s-au alăturat efortului condus de SUA și UE de a reduce emisiile de gaz metan puternic cu efect de seră cu 30% până în 2030 față de nivelurile din 2020, un pact menit să abordeze una dintre principalele cauze ale schimbărilor climatice, a declarat un înalt oficial al administrației Biden. Parteneriatul va fi lansat oficial marți mai târziu.
De asemenea, peste 100 de lideri la nivel mondial s-au angajat luni seara să oprească și să inverseze tendința de defrișare și degradare a terenurilor până la sfârșitul deceniului, cu susținerea prin fonduri publice și private de 19 miliarde de dolari pentru investiții în protejarea și refacerea pădurilor.