Licitația de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești-Chișinău a fost câștigată de o companie din India – KEC International, a anunțat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova. Lucrările respective fac parte din proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I” și sunt menite să reducă dependența Republicii Moldova de energia electrică produsă în regiunea separatista Transnistria, la centrala electrică de la Cuciurgan.
Proiectul prevede construcția unei linii aeriene de transport a energiei electrice (LEA) de 400 kV și cu o lungime de aproximativ 158 km pe direcția Vulcănești–Chișinău, ce va traversa teritoriul a 35 de localități din 9 regiuni ale țării, inclusiv UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău. Împreună cu stația de conversie back-to-back de la Vulcănești, LEA reprezintă un proiect major de interconectare asincronă a sistemului energetic din Republica Moldova cu cel din România și, implicit, cu sistemul european de transportatori în domeniul energetic ENTSO-E.
“Pe lângă diversificarea importurilor, interconectarea prin linii de înaltă tensiune cu România ar asigura și posibilitatea de tranzit pentru energia electrică din Ucraina sau Transnistria în piața europeană, ceea ce ar aduce venituri mai mari din tarifele de transport pentru Moldelectrica”, observau Otilia Nuțu (Expert Forum) și Denis Cenușă (Centrul Analitic Expert-Grup), autorii unui studiu pe această temă, în 2016. Din perspectiva României, interconectarea va fi și în avantajul producătorilor de energie regenerabilă concentrați în zona Dobrogea, care vor putea folosi LEA Vulcănești-Chișinău pentru decongestionarea rețelei românești din zonă.
Indienii de la KEC International, parte a concernului RPG, au câștigat contractul pentru construcția LEA 400 kV Vulcănești-Chișinău cu o ofertă de 27 de milioane de euro și o durată de execuție de 42 de luni.
Construcția LEA Vulcănești-Chișinău este parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Energetic din Republica Moldova (PDSE), în scopul asigurării interconectării sistemelor energetice din România și Moldova, PDSE, care mai prevede construcția la Vulcănești a unei stații electrice de conversie Back-to-Back, lucrări de extindere a stației 400 kV din Vulcănești și de modernizare a stației 330 kV din Chișinău. Finanțarea va fi asigurată din pachetul de 260 de milioane de euro la care participă BERD și BEI, cu împrumuturi de câte 80 de milioane de euro, Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID, parte a Băncii Mondiale), cu un împrumut de 61 de milioane și BERD, cu un grant de circa 40 de milioane de euro.