Primarul municipiului Bacău, Lucian Stanciu Viziteu, a anunțat că Thermoenergy Group va instala în mai puțin de două săptămâni o nouă turbină de cogenerare, rezultat al unei investiții de 16,5 milioane de lei. Finanțarea a fost asigurată prin fonduri guvernamentale în proporție de 90%, precizează Transilvania Business.
”În Municipiul Bacău doar ce a ajuns noua turbină de cogenerare de 16,5 milioane lei, direct din San Diego California, USA” a anunțat primarul. „În 8-10 zile va intra în funcțiune. Această turbină arde gaz și produce căldură, apă caldă, dar și energie electrică”, a mai declarat el.
”Turbina va alimenta cu energie termică 15.000 apartamente, întreaga rețea școlară, Spitalul Municipal, dar și zeci de firme. E cea mai eficientă tehnologie la ora actuală, iar cogenerarea de energie electrică creează un avantaj competitiv enorm. În această perioadă cu prețuri enorme la gaz, o astfel de investiție reduce cu mult costurile de funcționare ale termiei centralizate”, a mai spus primarul citat de Transilvania Business.
Pe 16 septembrie, Solar Turbines EAME era declarată câștigătoarea procedurii de atribuire desfășurate de Thermoenergy Group prin platforma SEAP.
Prin această investiție, municipiul Bacău, care este proprietar al SACET Bacău, va realiza modernizarea grupului de cogenerare de 14 MWe, aprobată de Consiliul Local Bacău în martie 2021.
Oportunitatea și necesitatea achiziției au rezultat în urma documentației realizate de firma Nebo Instaconstruct, din București, și aprobată în decembrie 2020. Intervenția este justificată prin faptul că în iunie 2020, la verificarea stării tehnice a turbinei s-au constatat defecțiuni în camera de ardere, “cu potențial major de risc al distrugerii totale” a turbine. S-a decis astfel începerea celui de-al treilea ciclu de funcționare a grupului de cogenerare, cu același model de turbină folosit și anterior (2008-2014, 2014-2020) – Titan 130S, produs de Solar Turbines USA.
Calculele realizate de Nebo Instaconstruct arată că, la prețurile de dinainte de scumpirile recente, recuperarea investiției s-ar realiza în 6 luni, incluzând sezonul rece.