Acasă » Electricitate » Hidro » Transelectrica anticipează pierderi dacă tariful de injecție în rețea este uniformizat

Transelectrica anticipează pierderi dacă tariful de injecție în rețea este uniformizat

10 decembrie 2014
Electricitate
energynomics

Transelectrica se așteaptă la scăderea veniturilor generate de transportul electricității şi la pierderi, dacă Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va uniformiza la nivel național componenta de injecție a energiei în rețele. Octavian Lohan, membru în Directorul Transelectrica, susține că această uniformizare nu a fost fundamentată pe vreun suport real, și va cauza pierderi pentru transportator, iar pentru consumator nu va aduce vreo îmbunătățire.

„Transelectrica va avea pierderi, pentru că aceste tarife erau gândite să acopere niște costuri. Această propunere a ANRE nu are niciun suport real, nu a fost fundamentată. Oricum, veniturile noastre vor scădea”, a declarat Octavian Lohan, citat de Mediafax.

„Prin derogare de la prevederile metodologiei aprobate prin ordinul ANRE 53/2013 se propune uniformizarea tarifului de transport – componenta de introducere a energiei electrice în rețele, la nivelul componentei medii pe țară, care este de 10,3 lei/MWh”, potrivit unui proiect de ordin elaborat de ANRE.

ANRE enumeră mai multe argumente pentru care face această propunere, unul dintre ele fiind că “semnalul locațional pentru care a fost aplicată diferențierea pe zone a tarifelor de transport nu a avut efectul scontat, deoarece zonele deficitare, deși au avut tariful de transport – componenta de introducere diminuată față de media pe țară, nu s-au echilibrat din punct de vedere al raportului producție/consum în perioada în care a fost aplicat acest tip de tarif, respectiv 2005-2014.”

Autoritatea precizează și că diferențierea acestui tarif pe zone a influențat prețul de ofertare de către producători a energiei pe piața angro, inclusiv pentru export, având în vedere adăugarea acestui tarif la prețul de producție.

ANRE face trimitere la o recomandare din aprilie 2014 a Agenției Europene pentru Cooperare a Reglementatorilor din Energie (ACER), din care citează semnificativ. Astfel, conform recomandării ACER, “existența la nivel european a unor niveluri diferite de tarife denaturează concurența și deciziile de investiții pe piața internă”, militând pentru o armonizare a lor în Europa.

“Tarifele aplicate la energia introdusă în rețea nu trebuie utilizate pentru a recupera costurile cu infrastructura și, prin urmare, cu excepția cazului în care prin tarife se recuperează costuri cu pierderile în rețea, acestea ar trebui să fie egale cu zero.”, recomandă ACER.

Componenta de introducere a energiei electrice în rețea este plătită către Transelectrica de producătorii care operează centrale cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW. Acest tarif variază de la 12,32 lei/MWh în Oltenia la 6,04 lei/MWh în regiunea Transilvania de Nord.

Prin urmare, pentru producătorii dispecerizabili de energie din Muntenia, Transilvania și Moldova, componentat tarifară de injecție ar crește cu până la 4,26 lei/MWh, pentru cei din Oltenia și Dobrogea s-ar reduce cu până la 2 lei/MWh, arată analiza de impact făcută de ANRE.

Autoritatea de reglementare mai calculează că uniformizarea ar duce la creșterea tarifului de transport total zonal în Transilvania de Nord cu 22 %, în Moldova cu 12 %, și Muntenia Nord, Muntenia Sud, Banat și Transilvania Sud cu circa 6-8 %. Pentru Oltenia, tarifului de transport total zonal s-ar diminua cu 9 % și pentru Dobrogea cu 2 %. În prezent, tariful mediu total de transport de energie este de 22,50 lei/MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *