Acasă » Interes general » Certificatul de carbon atinge un nou maxim – 74 de euro și se îndreaptă vertiginos către pragul de 100 de euro

Certificatul de carbon atinge un nou maxim – 74 de euro și se îndreaptă vertiginos către pragul de 100 de euro

25 noiembrie 2021
Interes general
Bogdan Tudorache

Certificatul de carbon a atins un nou maxim miercuri, închizând sesiunea la bursa ICE ECX de la Londra la 72.91 euro/tCO2, conform Carbon Expert.

Contractele futures pentru următorii doi ani au atins joi, 25 noiembrie, valori de peste 74 de euro, conform datelor ICE consultate de Energynomics.

Aprecierea certificatului de carbon ignoră ”piețele de gaz și energie, care au reacționat la îngrijorarea crescândă cu privire la creșterea numărului de infecții cu Covid-19 și la creșterea tulburărilor sociale din cauza restricțiilor publice reînnoite într-un număr de țări europene”, susțin oficialii Carbon Expert.

Totodată, ei afirmă că într-un raport preliminar publicat în 19.11.2021, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) nu a găsit nicio dovadă a speculațiilor ilegale pe piața europeană de comercializare a emisiilor de CO2, EU ETS. În octombrie 2021, Comisia Europeană a cerut acestei instituții să urmărească orice posibilă manipulare a pieței, după acuzațiile crescânde că speculatorii de fonduri private au condus la creșterea prețurilor certificatului CO2 în Europa.

ESMA a constatat că 455 de entități financiare și firme de investiții au participat pe piața EU ETS în 2021, în creștere cu 86% față de 2018. Constatările ESMA atribuie creșterea prețului certificatului de carbon comportamentului normal de pe piață, determinat de o reducere a numărului de certificate mai rapid decât se aștepta, practic o scădere a ofertei pe fondul unei cereri crescute, precum și de volatilitatea accentuată a indicilor de pe piață energiei și gazului.

Deși nu a fost găsită nicio dovadă de manipulare a pieței, ESMA a remarcat că a avut doar acces limitat la datele esențiale. Bursă de la Londra (ICE ECX), unde se tranzacționau cel mai mult aceste active financiare (până în iunie 2021), a intrat în subordinea Autorității de Conduită Financiară a Regatului Unit, iar din cauza Brexit-ului, ESMA nu a putut accesa aceste date.

”Rămânem reticenți în ceea ce privește concluziile organului de supraveghere al UE și așteptăm raportul final, întrucât cel mai probabil 50% din tranzacțiile EU ETS nu au fost analizate din cauza lipsei de acces la date. Reamimtim că incepând din anul 2019, piața de carbon europeană a fost inclusă în piața financiară în cadrul directivei MIFID ÎI, iar interesul fondurilor de investiții pe această piață este, fără îndoială, crescut, fapt arătat de ESMA prin creșterea numărului de jucători de pe această piață (cu 86% mai mare față de anul anterior, 2018). Creșterea cererii este determinată, în consecință, de jocul financiar al noilor fonduri de capital și mai puțîn de noi instalații poluatoare, care ar fi trebuit să fie în mod normal cei care cumpără aceste credite. Unde se va ajunge prin această practică? Probabil, la un preț de peste 100 euro/tCO2 astfel încât industria energetică națională să între în colaps cât mai devreme și să devenim dependenți de importul de energie și gaz”, spun oficialii Carbon Expert.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *