Eliminarea cărbunelui și trecerea la gaz și la regenerabile reprezintă o prioritate urgentă, iar Ministerul Energiei va finaliza strategia pentru hidrogen în următorul an, a spus Tudor Toncea, consilier senior în cadrul ministerului Energiei, în cadrul Romanian International Gas Conference 2021, eveniment organizat de Federația Patronală Petrol și Gaze, cu sprijinul Energy Policy Group.
”Uniunea Europeană a prezentat planul Fit for 55, care reprezintă ținte mult mai ambițioase, de reducere cu 55% a emisiilor, față de 40% stipulat anterior, până în 2030, pentru ca Europa să devină neutră din punct de vedere al emisiilor, în anul 2050. Prin urmare, energia regenerabilă, tehnologia bazată pe hidrogen și tehnologiile CCS vor juca un rol semnificativ în atingerea acestor ținte.
”Gazul natural este fundamental pentru România și va facilita trecerea de la cărbune la energie verde. România este al doilea cel mai mare producător de gaze din Europa, după Olanda, avem resurse importante în platforma continentală a Mării Negre. Trecerea de la resurse fosile la biometan și hidrogen reprezintă soluții reale pentru decarbonarea sectoarelor economiei – precum agricultura, industria cimentului, industria chimică”, a spus Tudor Toncea.
”Producția de hidrogen nu e ceva nou pentru România, producem deja hidrogen din hidrocarburi de un secol. Viitorul e reprezentat de producția de hidrogen din surse verzi, sau din gaze naturale cu stocare de CO2. Carbonul poate fi utilizat în producția de compuși chimici și polimeri, sau în industrii precum cea alimentară, a cauciucului sau în industria medicală. CCS reprezintă soluția de reducere a emisiilor. Trebuie să luăm în calcul și costurile de producție a hidrogenului, iar azi hidrogenul produs în sisteme CCS e mult mai competitiv decât cel verde. Toate aceste aspecte vor fi analizate de minister atunci când vor trasa strategia pentru hidrogen. Ministerul va avea în vedere toate soluțiile pe hidrogen”, a mai adăugat Tudor Toncea.