Acasă » Petrol și Gaze » Eric Stab: O iarnă mai rece ar goli depozitele de gaze – am putea avea prețuri ridicate la vară

Eric Stab: O iarnă mai rece ar goli depozitele de gaze – am putea avea prețuri ridicate la vară

14 decembrie 2021
Consumatori
energynomics

O iarnă mai rece ar putea goli depozitele de gaze şi ar provoca o cerere mai mare la vară pentru gazele naturale, deci preţurile la gaze anul viitor ar putea fi relativ ridicate, a declarat, marţi, directorul general al Engie România, Eric Stab, în cadrul Romanian International Gas Conference 2021, eveniment organizat de Federația Patronală Petrol și Gaze, cu sprijinul Energy Policy Group.

„Nu ştiu ce se va întâmpla cu preţurile. Din păcate, mă tem că nimeni nu ştie ce se va întâmpla. Nimeni nu se aştepta la această creştere dramatică a preţurilor la nivel angro din ultimele 6 luni. În fiecare zi suntem cu toţii surprinşi de faptul că preţurile cresc, deşi ele se află la un nivel record. Sincer, nu ştiu ce se va întâmpla. Foarte important este ce fel de iarnă vom avea. Dacă avem o iarnă foarte friguroasă va fi o presiune mai crescută asupra preţurilor de angro, care va avea un efect ulterior şi după perioada următoare (după iarnă, n.r.), pentru că depozitele vor fi golite pe timpul iernii şi vor trebui să fie reumplute, ceea ce va genera o cerere mai mare în lunile de vară. În acest caz, s-ar putea să ne confruntăm cu preţuri relativ ridicate (anul viitor, n.r.). Nimeni nu ştie ce va urma. Este important să ne asigurăm că există noi surse de gaz care intră pe piaţă, pentru că avem, la momentul de faţă, un dezechilibru între cerere şi ofertă”, a afirmat Eric Stab, potrivit Agerpres.

Directorul general al Engie România a subliniat că societatea comercială nu are altă opţiune decât să transfere consumatorilor preţurile ridicate la care cumpără gazele naturale de pe piaţa angro.

„Legat de intervenţia autorităţilor pe piaţă, prin ordonanţe de urgenţă şi apoi printr-o nouă lege: ca să fiu sincer, există o nevoie de a face ceva, pentru că preţurile ajunseseră la un nivel care în mod clar nu mai era sustenabil (…). Cred că era de înţeles că autorităţile române au decis să intervină. Ce am fi dorit sau ar fi fost binevenit ar fi fost să avem mai multă interacţiune şi mai multă consultare cu părţile implicate, inclusiv cu furnizorii şi aş spune şi mai multă deschidere faţă de propunerile noastre, pentru că situaţia este foarte dificilă pentru furnizori. Şi noi suntem foarte dornici să ne asigurăm că gazul rămâne accesibil pentru clienţii noştri, la urma urmei noi îl cumpărăm pe piaţa angro la preţuri foarte mari şi din păcate nu avem altă opţiune decât să transmitem mai departe aceste costuri ridicate, deci este şi în interesul nostru să găsim soluţii. Legislaţia care a fost adoptată este complexă”, a menţionat Eric Stab.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *