Acasă » Analize » Plafonare și compensare pe scară largă

Plafonare și compensare pe scară largă

19 decembrie 2021
Analize
Gabriel Avăcăriței

Prețul gazelor naturale din ofertele furnizorilor pentru consumatorii casnici din România a crescut de peste 4 ori din septembrie 2019, în noiembrie 2021. Avansul este încă și mai mare, de 4,8 ori, dacă ne raportăm la septembrie 2020. Primul an al pandemiei de COVID-19 nu este totuși cel mai bun reper, chiar dacă blocajul economic și reducerea drastică a consumului a tulburat piețele angro de mărfuri și este responsabil în bună măsură de tensiunile cu care ne confruntăm în 2021. Tranziția către o energie curată este cea mai bună garanție împotriva șocurilor asupra prețurilor în viitor și trebuie accelerată, spune Comisia Europeană. Pe termen scurt, executivul european a propus 8 tipuri de măsuri de protecție a consumatorilor și a întreprinderilor în fața scumpirilor accelerate din piața materiilor prime energetice. România a ales să folosească trei dintre acestea, cu nuanțe care merită explicate.

Sprijin de urgență pentru 70% din populație

Comisia Europeană s-a referit la sprijinirea “consumatorilor afectați de sărăcia energetică”, iar autoritățile de la București au decis să compenseze prin plăți de la bugetul de stat 33% din preț, cu trei limitări fără un impact major. Potrivit ministrului Energiei, măsura de protecție vizează peste 70% din populația României, “așa fel încât, pe lângă plafonare, [consumatorii casnici] să nu plătească mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut”, a precizat Virgil Popescu.

Schema birocratică aleasă pentru aplicarea acestei măsuri presupune minimum 30 de zile de întârziere între momentul facturării și momentul încasării sumelor compensate de stat. Comisia Europeană a propus ceva asemănător cu formula “autorizarea reportării temporare a scadenței facturilor”.

Ajutoare acordate înteprinderilor sau industriilor

A fost introdusă o schemă de ajutor pentru întreprinderile mici și mijlocii, pentru microîntreprinderi, pentru profesii liberale, întreprinderi familiale și cabinetele medicilor de familie. Acestea vor plăti doar prețul energiei, fiind exceptate de plata tarifelor reglementate și a accizei către bugetul de stat. Ca efect, rezultă o compensare de circa 0,044 lei/kWh, adică 44 de lei pentru un consum de 1.000 de kWh pe lună.

Prețul gazelor naturale a fost plafonat și pentru spitale, școli, ONG, unități de cult, furnizori de servicii sociale, la nivelul de 0,37 lei/kWh, cu toate taxele și tarifele incluse, adică 0,25 lei/kWh, pentru gazul marfă.

Plafonarea prețuluila gazele naturale

Măsura plafonării prețurilor nu apare între recomandările europene și a fost inițial respinsă de oficialii guvernamentali. Mai mult, în dezbaterile din Parlament, deputatul USR Cristina Prună a atras atenția că măsura “poate avea un impact negativ semnificativ asupra pieței de energie electrică. O măsură similară de plafonare a prețului la furnizor a dus la falimente importante în Marea Britanie. Astfel 17 companii au dat faliment afectând peste 2 milioane de clienți casnici. În acest mod se pune presiune pe Furnizorul de Ultimă Instanță existând riscul de a afecta consumatorul final prin întreruperea serviciului. Pe termen mediu se concentrează piața în rândul câtorva furnizori afectând concurența iar în final tot consumatorul va plăti un preț mai mare.” Obiecția a fost respinsă, altfel că prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh. Beneficiari sunt consumatorii casnici, precum și o serie de consumatori precum spitale, școli, ONG, unități de cult, furnizori de servicii sociale.

OMV Petrom: Prețurile vor rămâne ridicate

OMV Petrom, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, susține că prețurile vor continua să rămână la un nivel ridicat până în trimestrul al doilea al anului viitor, când poate fi înregistrată o “oarecare” diminuare a acestora.

Potrivit Profit.ro, mai devreme de primul trimestru al anului viitor nu sunt așteptate volume suplimentare de gaze naturale pentru Europa și nici punerea în funcțiune a conductei Nord Stream 2.

Pe plan intern, directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa, vorbește despre negocierea contractelor bilaterale odată cu debutul noului an gazier, care se întinde din octombrie până în septembrie anul următor. “Ar trebui să vă așteptați pentru trimestrul al patrulea, la o oarecare creștere a prețurilor la gaze față de trimestrul al treilea, când majoritatea [prețurilor] contractelor noastre veneau […] din anul precedent. De aceea, [prețul din trimestrul al treilea 2021] este la un nivel inferior [celui al pieței]”, a explicat Alina Popa, citată de Profit.ro.

Economisirea rămâne soluția mereu amânată

În fine, măsurile luate de guvern privind compensarea și plafonarea facturilor la energie ar fi trebuit acompaniate de mesaje care să încurajeze economia de energie și stoparea risipei, a subliniat Maria Mânicuță, director pentru tarife de rețea în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferință Energynomics. „Eu am fost foarte surprinsă că măsurile pe care cu foarte mare urgență le-a luat guvernul acum, când au fost aceste spike-uri de creștere a prețurilor, s-au referit doar la plafonarea costurilor, dar nu am văzut nimic spunându-se că cea mai ieftină energie pe care o avem la dispoziție este cea pe care o economisim”, a spus oficialul ANRE.

În opinia sa, primul lucru care ar trebui făcut este izolarea termică a clădirilor, domeniu unde se risipește o mare parte din producția de energie a țării. „Din măsurile pe care le-a luat guvernul eu nu am văzut că este una care să încurajeze în mod real economia de energie sau să stopeze risipa care, după părerea mea, există în sistemul energetic, atât de partea de energie electrică, cât și pe partea de gaze naturale”, a precizat Mânicuță.

—————————————-

Articolul a apărut inițial în numărul din decembrie 2021 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *