Acasă » Interes general » Nagy-Bege: Este clar că suntem în mijlocul unei crize, concurența din piața cu amănuntul a dispărut

Nagy-Bege: Este clar că suntem în mijlocul unei crize, concurența din piața cu amănuntul a dispărut

15 decembrie 2021
Interes general
Bogdan Tudorache

Prețurile au trecut de la o extremă la alta, iar în prezent au atins niveluri greu de închipuit în urmă cu doi ani, a spus vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, în cadrul Romanian International Gas Conference 2021, eveniment organizat de Federația Patronală Petrol și Gaze, cu sprijinul Energy Policy Group.

”Mă uitam la contractele de ieri, atât în Olanda, cât și în Austria s-au încheiat la prețuri de 120-130 de euro/MWh, vorbim de gaz natural. Este evident că suntem în mijlocul unei crize energetice, pentru că aceleași evoluții se pot vedea și pe piețele de energie electrică: în cursul acestei săptămâni, pe piața PZU din Europa majoritatea țărilor au trecut de prețul mediu de 300 de euro – vedem că din ce în ce mai multe țări ajung la acest prag, și ecartul dintre prețul minim și prețul maxim de pe piețele de energie electrică din Europa este foarte mic – de maximum 20% – deci este un preț foarte mare peste tot”, a spus Nagy-Bege.

Criza acoperă, însă, majoritatea industriilor.

”Este clar că suntem în mijlocul unei crize, însă nu este ceva de neînțeles. Vedem că în multe alte domenii asistăm la crize. După lockdown-ul de anul trecut, avem o criză a cip-urilor, a containerelor, a lanțurilor de aprovizionare, în curând probabil că o să avem și o criză alimentară…avem criză în sănătate, în educație…este posibil să avem și o criză geopolitică, să ajungem și la război, în regiunea noastră…Și dacă am crezut că lupta împotriva virusului va fi cea mai mare provocare, iată că aceasta nu este cea mai mare provocare, ci aceste crize care urmează acestei pandemii. Este cumplit de greu să îi explici unui consumator, fie din zona casnică, fie din cea industrială, că trebuie să plătească de 5-6-7 ori mai mult la gaze sau de 2-3 ori mai mult la energie electrică…Este greu să-i explici până și unui manager de top, să luăm două exemple relevante – Alro și Azomureș, să înțeleagă de ce s-au scumpit atât de mult energia electrică și gazele naturale. Nici noi nu cred că înțelegem pe deplin. Sunt câteva explicații, cauze pe care le știm – creșterea cererii, incapacitatea furnizorilor de a reacționa la această cerere, poate are un rol și politica de decarbonizare a Uniunii Europene, care, în condițiile acestei creșteri de cerere nu ne permite să revenim la utilizarea unor surse fosile care au ca rezultat emisii crescute de gaze cu efect de seră sau CO2. Probabil este și o luptă geopolitică între Europa și Rusia, un pic de șantaj din partea unora sau altora…iar acestea sunt doar cauzele importante și mari. Sunt convins că la nivelul fiecărui stat membru din Uniunea Europeană există alte cauze locale, aparent minore, dacă le comparăm cu cele mari, despre care am vorbit, dar acestea contribuie la imaginea completă a acestei crize”, a mai spus el.

”Dacă vorbim de specificitățile locale, știm că România nu este 100% independentă energetic, știm că, istoric vorbind, aproximativ 20% din necesarul de gaze naturale este importat. Știm că, începând cu 2019, am devenit dependenți și de importul de energie electrică, nu mai suntem exportatori net de energie, importăm mai mult decât exportăm și suntem incapabili de a asigura energia necesară pentru consumul –și așa- relativ mic…Și, pe lângă toate aceste lucruri care se manifestă pe termen lung, în ultima vreme, de exemplu, s-a luat această decizie a Legii 259 de plafonare a prețurilor pentru anumite categorii de consumatori…Este foarte greu să fac o analiză- care vor fi efectele pe termen lung ale acestei legi, pentru că un lucru este clar, chiar dacă această lege se aplică pe cinci luni, până la sfârșitul lunii martie, efectele se vor resimți pe o perioadă mult mai lungă…Prin măsura plafonării prețurilor, concurența din piața cu amănuntul a dispărut, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică”, a adăugat Nagy-Bege.

”Nu mai există concurență, și mă tem că începând cu 1 aprilie, când aceste măsuri nu se vor mai aplica, această concurență n-o să-și revină brusc, pentru că îi trebuie timp. Între timp dispar niște actori din piață și vedem deja că peste 10 furnizori de gaze naturale au ieșit din piață și au lăsat clienții în seama furnizorilor de ultimă instanță. Ce este important, din punctul meu de vedere, este să nu renunțăm să căutăm soluții și pe termen lung și mediu”, a mai spus el.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *