Pe 4 noiembrie 2021, think tank-ul european Bruegel, specializat în economie, a publicat prima versiune a unei ample descrieri a măsurilor luate de țările europene pentru a-și proteja cetățenii împotriva creșterii prețurilor la energie. Publicat ca unul dintre seturile de date realizate de Bruegel, textul este actualizat în mod constant, iar ultimele informații au fost adăugate pe 13 ianuarie 2022. „Politici naționale de protecție a consumatorii în fașa creșterii prețurilor la energie”, Bruegel Datasets, este scris și coordonat de Giovanni Sgaravatti, Simone Tagliapietra și Georg Zachmann, și poate fi accesat la adresa https://www.bruegel.org/publications/datasets/national-policies-to-shield-consumers-from-rising-energy-prices/. Autorii promit că acest set de date va fi actualizat în mod regulat. Sunt încurajate comentariile pentru îmbunătățirea acestui studiu. Puteți să trimiteți mesaje la [email protected].
Avansul prețurilor angro la energie înregistrat în prezent în Europa a determinat guvernele să pună în aplicare măsuri pentru a proteja consumatorii de impactul direct al creșterii prețurilor. Scopul acestui set de date este să urmărească și să ofere o imagine de ansamblu (neexhaustivă) a diferitelor politici utilizate de diverse țări la nivel național pentru a atenua efectul creșterii prețurilor asupra consumatorilor.
Măsurile adoptate la nivel sub- și supra-național au fost excluse din aria de acoperire a acestui set de date, dar această decizie nu înseamnă în niciun caz că asemenea măsuri sunt mai puțin relevante. În timp ce politicile la nivel regional pot avea un impact considerabil asupra consumatorilor, cum este cazul în Belgia, în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, atât reglementarea energiei, cât și taxele sunt stabilite la nivel național. Cu toate acestea, măsurile pe termen lung pentru contracararea volatilității prețurilor la energie sunt, de asemenea, de o importanță extremă. Țări precum Italia și Spania (printre altele) solicită acțiuni comune la nivelul UE pentru a implementa stocuri strategice și achiziții comune de gaze naturale, în timp ce altele, precum Ungaria și Republica Cehă, doresc să ca mecanismul Schemei de comercializare a certificatelor de emisii să fie regândit, iar Franța s-a implicat în vederea reformării mecanismului de stabilire a prețurilor din piața europeană a energiei. Admitem că aceste evoluții merită investigate și le-am analizat într-o publicație înaintea reuniunii Consiliului European din decembrie, unde liderii UE s-au aplecat asupra problemei prețurilor la energie.
Tabelul de mai sus ordonează măsurile luate în 17 țări membre UE și în Marea Britanie în șase categorii de răspunsuri la creșterea prețurilor la energie. Toate măsurile au fost discutate, propuse sau adoptate din septembrie 2021, când criza energetică începuse deja. Considerăm că o măsură este „în discuție / discussed” atunci când actori importanți din societatea civilă, cum ar fi partidele politice, vorbesc public despre această măsură, dar nu s-a întreprins nicio acțiune oficială pentru a o pune în aplicare. Prin termenul „propus / proposed” ne referim la măsuri care au fost anunțate public de înalți oficiali guvernamentali, miniștri, de exemplu. În cele din urmă, „adoptate / enacted” sunt toate acele măsuri deja în vigoare astăzi.
Descriere separată pe țări (cu surse)
Belgia
La 2 octombrie 2021, ministrul federal al energiei Tinne Van der Straeten a propus extinderea tarifului social la energie introdus în timpul pandemiei pentru a permite persoanelor vulnerabile să facă față mai bine crizei de sănătate. Zece zile mai târziu, măsura a fost introdusă în bugetul federal și urmează să dureze până la sfârșitul lunii martie 2022, costând 208 milioane de euro și vizând aproape 500.000 de gospodării.
Mai mult, ministrul Economiei și Ocupării Forței de Muncă Dermagne a anunțat că, din octombrie 2021, cei mai vulnerabili cetățeni vor beneficia și de un voucher de energie de 80 de euro care va fi dedus din factura lor. Bugetul pentru aceste vouchere energetice se va ridica la 72 de milioane de euro.
La 12 octombrie, a fost înființat un Fond pentru gaze și energie electrică în valoare de 16 milioane de euro pentru a sprijini gospodăriile aflate în nevoie și care nu sunt eligibile pentru tariful social.
Anumite taxe, cum ar fi contribuția federală pentru gaz și electricitate și certificatele de energie verde, sunt înlocuite cu accize care pot fi ușor ajustate de guvern pentru a compensa variațiile prețului energiei. Ideea este de a menține veniturile statului la un nivel constant, mai degrabă decât de a le crește odată cu prețurile la energie.
Guvernul a interzis, de asemenea, modificarea unilaterală a contractelor de energie, prin care furnizorii de energie să poată majora sumele de plată în avans de către consumatori inclusiv în contractele cu preț fix.
Alte măsuri sunt implementate la nivel regional.
Cipru
Pe 17 septembrie, guvernul a anunțat o reducere de 10% la facturile de energie electrică ale tuturor gospodăriilor din noiembrie până în februarie.
Pe 4 noiembrie, cabinetul a aprobat o reducere a TVA-ului de la 19% la 5% la facturile de energie electrică pentru grupurile vulnerabile timp de șase luni. Ministrul Finanțelor Constantinos Petrides a spus că guvernul va spori și plata alocațiilor sociale.
Cehia
În noiembrie și decembrie 2021, electricitatea și gazul au fost scutite de taxa pe valoarea adăugată (TVA). Guvernul a mai afirmat că gospodăriile (și alte puncte de consum, cum ar fi imobilele mici) vor fi scutite de taxele pe energie dacă electricitatea provine din surse regenerabile.
La 29 decembrie 2021, noul guvern de coaliție a aprobat Legea „Ajutor pentru gospodării și antreprenori”, pentru a oferi asistență direcționată pentru gospodăriile și antreprenorii afectați semnificativ de creșterea prețurilor la energie. Întreprinderile mici și mijlocii care au rămas fără furnizor de energie și care au înregistrat creșteri ale facturilor la energie de peste 100% li se oferă o garanție de stat cu o rată a dobânzii de 0% pentru a-și acoperi costurile cu cheltuielile operaționale. Aceasta este asigurată în cadrul Programului de Garantare 2015-2023 prin Banca Națională de Dezvoltare.
Estonia
Gospodăriile cu venituri mici vor beneficia (inclusiv retroactiv) de prețuri reduse la energie electrică între septembrie 2021 și martie 2022.
Taxele de rețea pentru toți consumatorii de energie electrică (atât firme, cât și gospodării) au fost reduse la jumătate din octombrie 2021 până în martie 2022.
Ministrul Mediului, Tõnis Mölder, a anunțat că costul total al măsurilor se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro.
Franța
Pe 15 septembrie, guvernul a anunțat planuri pentru a introduce o plată unică de 100 de euro pentru cele 5,8 milioane de gospodării care primesc deja tichete de energie. Premierul Jean Castex a anunțat, de asemenea, limitarea prețului la gaze până în aprilie 2022. Ambele măsuri au fost apoi consolidate pe 21 octombrie, mărind numărul beneficiarilor voucherului (pentru toți cei care câștigă mai puțin de 2.000 de euro pe lună net – aproximativ 38 de milioane de persoane) și extinderea plafonului de preț până la sfârșitul anului 2022. Se discută, de asemenea, un voucher-combustibil și o reducere a cotei impozitului pe energie electrică. Reuters relatează că ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, a spus că plățile pentru peste 38 de milioane de persoane ar costa 3,8 miliarde de euro, plătite în mare parte în acest an.
La 9 decembrie 2021, guvernul francez a început discuțiile cu privire la modificările formulei utilizate pentru calcularea tarifelor principalului furnizor de energie electrică din țară, Électricité de France (EDF), reducând legătura cu piața din formula de calcul utilizată. Noua măsură vine în urma promisiunii premierului Jean Castex de a limita majorarea tarifelor reglementate la 4% pentru tot anul 2022.
Mai mult, Reuters raportează că executivul intenționează, de asemenea, să crească volumul de energie electrică pe care EDF este obligat să o vândă concurenților săi cu 50% ca parte a sistemului Arenh (prin care se reglementează accesul la electricitatea produsă din sursele nucleare clasice), care asigură un preț de achiziție preferențial, pentru producătorii alternativi, începând din a doua jumătate a anului 2022.
Din 7 ianuarie 2022, sunt discuții în desfășurare, în condițiile în care măsurile actuale încep să pară insuficiente pentru a limita creșterile la 4% pe durata iernii.
Germania
Pe 23 septembrie 2021, Reuters anunța că „un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat cu o zi înainte că Germania nu vede necesară o intervenție guvernamentală pentru a contracara creșterea prețurilor la gaze”. Această poziție a fost reconsiderată câteva săptămâni mai târziu, când guvernul a anunțat o reducere a suprataxelor Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG) – o taxă pe prețul energiei electrice – de la 6,5 la 3,72 cenți la prețul angro pe kilowatt-oră (kWh). Măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022 și va fi finanțată de bugetul federal și din veniturile obținute din vânzarea la prețuri mai mari a certificatelor de CO2.
Pe 9 ianuarie 2022, noul guvern de coaliție a anunțat măsuri direcționate pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile să-și acopere integral facturile la încălzire, în timp ce ministrul mediului și protecției consumatorilor, Steffi Lemke, a declarat pentru Reuters că va „bloca furnizorii care încearcă să profite de încheierea contractelor, insolvența competitorilor și schimbarea domiciliului consumatorilor”.
Prețurile la energie electrică pentru consumatorii casnici sunt cele mai mari din Uniunea Europeană.
Grecia
Pe 14 septembrie 2021 au fost anunțate planuri de a oferi subvenții pentru facturile de energie electrică către majoritatea gospodăriilor și întreprinderilor mici din Grecia până la sfârșitul anului. Aplicarea acestora a fost extinsă la jumătatea lunii octombrie. Valoarea subvenției a fost inițial de 9 euro pentru primii 300 de kWh consumați pe lună, iar ulterior a fost majorată la 18 euro pentru consumatorii de joasă tensiune și 24 de euro pentru beneficiarii tarifului social casnic. Pe 7 ianuarie 2022, subvenția pentru gospodării a fost apoi majorată la 42 de euro pentru primii 300 kWh și 65 euro/MWh pentru întreprinderi (indiferent de dimensiune, sector și nivelul de tensiune). Pentru gospodăriile incluse în Tariful Locuințelor Sociale subvenția se va ridica la 180 de euro per MWh, adică 90% din majorare. Public Power Corporation, deținută de guvern, și-a extins și politica actuală de reduceri pentru a acoperi integral creșterea prețurilor pentru gospodăria medie cu un consum de până la 600 kWh pe lună.
Totodată, au fost extinse plafoanele alocațiilor de încălzire și criteriile de includere, iar guvernul estimează că numărul beneficiarilor va depăși 1 milion, față de 700.000 în 2020.
Pentru ianuarie 2022, gazele naturale vor fi, de asemenea, subvenționate atât pentru gospodării, cât și pentru firme, la 20 euro/MWh și, respectiv, 30 euro/MWh. Au fost implementate și subvenții la TVA pentru ambele grupuri.
O parte din fondurile pentru protejarea consumatorilor până în decembrie 2021 au fost finanțate prin Fondul de sprijin special pentru tranziția energetică, cel puțin 150 de milioane de euro fiind preluate din veniturile suplimentare înregistrate în Sistemul de comercializare a drepturilor de emisii de carbon pentru Grecia în 2021. Pe de altă parte, costul total măsurilor este de aproximativ 500 de milioane de euro, în timp ce costul pachetului din ianuarie 2022 (numai pentru luna ianuarie) este estimat la 400 de milioane de euro.
În cele din urmă, ministrul Mediului și Energiei, Kostas Skrekas, a anunțat că 100 de milioane de euro din Fondul de recuperare și rezistență pentru construcția de stații fotovoltaice de către comunitățile energetice municipale vor fi folosite pentru a furniza energie gospodăriilor vulnerabile.
Ungaria
Prețurile pentru gospodării sunt reglementate sub cost, iar la 11 noiembrie guvernul a anunțat că va pune și un plafon de preț de 1,30 euro pe litru pentru benzină și motorină. Limitarea va dura trei luni.
Irlanda
Prețurile la energie electrică pentru gospodăriile irlandeze erau dintre cele mai ridicate din UE în prima jumătate a anului 2021 (pe poziția a patra), urcând pe prima poziție în clasamentul fără taxe și impozite. Când a prezentat bugetul de stat pentru 2022, pe 12 octombrie, ministrul Finanțelor Paschal Donohoe a introdus o reducere de taxe de 30% pentru cheltuielile garantate pentru căldură și electricitate. Alte măsuri includ cheltuieli în valoare de 202 milioane de euro din veniturile obținute din impozitul pe carbon în scheme de modernizare a imobilelor rezidențiale și comunitare (în total peste 22.000 de modernizări energetice ale clădirilor). Mai mult de jumătate din finanțare va merge în modernizări gratuite pentru gospodăriile cu venituri mici și expuse riscului de sărăcie energetică. De asemenea, va fi introdusă o nouă schemă de împrumut cu costuri reduse pentru renovarea clădirilor.
La 14 decembrie 2021, guvernul a aprobat o schemă de 210 milioane de euro pentru a credita toți clienții casnici de energie electrică cu 100 euro în 2022. Aproximativ 2,1 milioane de titulari de contracte vor beneficia de schemă pentru o plată unică.
Italia
Pe 27 septembrie, Italia a aprobat măsuri pe termen scurt în valoare de aproape 3 miliarde de euro pentru a compensa creșterea preconizată a prețurilor cu amănuntul la energie electrică până la sfârșitul anului 2021.
Finanțarea este împărțită în 2 miliarde de euro pentru a elimina taxele generale de sistem din sectorul energiei electrice și 480 milioane de euro pentru a reduce taxele generale la facturile de gaz. Taxele de sistem pe facturile de energie electrică vor fi compensate cu 700 de milioane de euro din veniturile din licitațiile de CO2 și 1,3 miliarde de euro din Fondul Național pentru Energie și Servicii de Mediu.
TVA la utilizarea gazelor naturale va scădea la 5% la livrările pentru „utilizări civile și industriale”. Măsura se aplică din ultimul trimestru al anului 2021 (octombrie până în decembrie). TVA-ul la facturile la gaz era de 10% sau 22% în funcție de consum. De asemenea, Italia urmează să consolideze „bonusul social” la facturile pentru familiile aflate în dificultate economică și cu boli grave, pentru care vor fi alocate 450 de milioane de euro. Măsurile vor fi reanalizate de către autoritatea energetică pentru ultimul trimestru al anului 2021 pentru a „reduce creșterile costurilor cu furnizarea”.
Pentru aproximativ 6 milioane de întreprinderi mici (utilizând joasă tensiune de până, la 16,5 kW) și aproximativ 29 de milioane de clienți casnici, tarifele aferente taxelor generale ale sistemului au stabilite la zero pentru ultimul trimestru din 2021.
Noi măsuri vor fi introduse probabil la începutul anului viitor, ceea ce va aduce costul total al reducerii prețurilor la energie pentru guvern la aproximativ 5 miliarde de euro.
La 9 decembrie 2021, guvernul italian a fost de acord să suplimenteze cheltuielile de 2,8 miliarde de euro deja planificate pentru 2022 cu încă un miliard.
Pe 18 decembrie 2021, guvernul a detaliat modul în care va cheltui fondurile pentru 2022: 1,8 miliarde de euro vor fi folosiți pentru a elimina taxele de sistem pentru utilizatorii de energie electrică (gospodarii și afaceri mici cu nevoi de energie de până la 16,5 kilowați). Alte 480 de milioane de euro au fost alocate pentru anularea taxelor la facturile de gaz pentru toți utilizatorii. Apoi, ca și în septembrie, va exista o reducere a TVA-ului la 5% atât pentru uz civil, cât și industrial, cu o pierdere de venituri estimată la 608 milioane de euro. În cele din urmă, 912 milioane de euro vor fi folosiți pentru majorarea bonusului social (reducerea la facturile pentru familiile defavorizate din punct de vedere economic sau cu afecțiuni grave de sănătate) pentru a compensa noile creșteri. Guvernul italian a introdus, de asemenea, posibilitatea consumatorilor de a-și plăti facturile de energie în rate pentru tot anul 2022.
La 12 ianuarie 2022, ministrul italian al Industriei a anunțat o viitoare creștere a impozitelor pe profit pentru companiile energetice care au beneficiat de creșterea prețurilor la energie. Acest lucru vine la câteva zile după ce Matteo Salvini, șeful partidului politic al ministrului Industriei, a cerut o creștere a deficitului de cel puțin 30 de miliarde de euro.
Letonia
În Letonia, aproximativ 150.000 dintre cele mai vulnerabile gospodării, inclusiv cele care includ persoane cu dizabilități și familii numeroase, vor primi între 15 și 20 de euro pe lună din noiembrie până cel puțin la sfârșitul anului 2022 pentru a-și plăti facturile de electricitate sau gaz.
Lituania
Pe 14 octombrie, guvernul lituanian a anunțat că va amâna etapele finale de liberalizare a pieței energiei, din cauza posibilelor perturbări cauzate de creșterea prețurilor la energie. Mai mult, creșterea prețurilor la încălzire și gaze va fi transferată către consumatori pe o perioadă de 5 ani.
În cele din urmă, este în discuție extinderea ajutoarelor pentru încălzire pentru cele mai sărace 110.000 de gospodării.
Parlamentul lituanian a adoptat, de asemenea, o nouă legislație care extinde categoriile de posibili beneficiari ai subvențiilor pentru încălzire.
Luxemburg
Ministrul Luxemburg al Energiei, Claude Turmes, afirmă că va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția prețurilor la energie și să informeze Guvernului.
Olanda
Guvernul va reduce taxa pe energie pentru gospodării și întreprinderi pentru 2022. Aceasta va însemna un cost de 2,7 miliarde de euro pentru compensarea gospodăriilor și 0,5 miliarde de euro pentru compensarea companiilor. De asemenea, cabinetul pune la dispoziție 150 de milioane de euro pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile cu o factură mare de energie și/sau case prost izolate prin măsuri de îmbunătățire a izolației. Sistemul va fi gestionat la nivel de municipalitate.
Norvegia
Coaliția Partidului Laburist și Partidul de Centru a anunțat la 10 ianuarie 2022 că subvenția pentru consumul de energie electrică la nivelul gospodăriilor va crește cu aproximativ 8,9 miliarde de coroane norvegiene (1,01 miliarde de dolari). Reuters a anunțat că guvernul va plăti 80% din partea din facturile de energie aferentă unor prețuri de peste 0,70 coroane pe kWh, în creștere față de nivelul de 55% care apărea în planul anunțat anterior. Măsurile anterioare s-au ridicat la 5 miliarde de coroane, ducând costul total la 13,9 miliarde de coroane.
Polonia
Pe 22 octombrie 2021, ministrul Climei Michał Kurtyka a prezentat un proiect de lege menit să protejeze cele mai vulnerabile 20% dintre gospodării de recenta creștere a prețurilor la energie. Măsura va fi implementată prin prelungirea cu 6 luni a numărului de beneficiari ai scutirilor la facturilor la energie și creșterea valorii acestora.
O măsură similară a fost concepută pentru sectorul agricol.
La sfârșitul lunii noiembrie 2021, guvernul a anunțat un pachet de reduceri fiscale și contribuții pentru cei vulnerabili în valoare de peste 2 miliarde de euro.
Portugalia
Ministrul mediului și acțiunii climatice, Matos Fernandes, a anunțat o reducere cu cel puțin 30% a tarifului de acces la rețele pentru companii.
De asemenea, ministrul a mai acordat eliminarea „taxe de producție” suplimentare în cadrul Regimului special de energie regenerabilă (PRE) în valoare de 250 de milioane de euro, precum și eliminarea costurilor suplimentare din Contractul de cumpărare a energiei electrice (CAE) pentru centrala electrică pe cărbune de la Pego, generând economii anuale de 100 de milioane de euro.
Măsurile suplimentare includ revocarea mecanismului de întrerupere, prin care fabricile își reduc sau își suspendă consumul de energie atunci când sistemul de energie electrică nu satisface cererea în schimbul unei compensații financiare și alocarea integrală a veniturilor din vânzarea certificatelor de carbon, cu un cost estimat de 270 de milioane de euro (față de 150 de milioane de euro anticipate anterior) pentru Fondul de mediu.
În sfârșit, în pachet se regăsește și un „fond de rezervă (buffer)” pentru preluarea veniturilor provenite din „contribuția extraordinară” a sectorului energetic, estimat la 110 milioane euro, ceea ce urcă suma totală la 680 milioane euro. Aceasta garantează o reducere a tarifelor de 13%.
La 15 octombrie 2021, autoritatea națională de reglementare portugheză și-a anunțat propunerea de tarife la energie electrică pentru 2022, în care încorporează măsurile anunțate de guvern, în urma cărora este de remarcat faptul că tarifele de rețea vor scădea cu peste 50% pentru gospodării și cu 94% pentru consumatorii industriali. De asemenea, a anunțat că tariful reglementat pentru consumatorii casnici va scădea cu 3,4% (o scădere de 0,2% față de tariful mediu din 2021).
România
Pe 7 septembrie 2021, Parlamentul României a adoptat o lege care protejează consumatorii vulnerabili de majorarea prețurilor la energie începând cu 1 noiembrie 2021, cu subvenții care urmează să fie utilizate pentru asistența la încălzirea locuinței, consumul de energie, echipamente eficiente din punct de vedere energetic și achiziționarea de produse și servicii de îmbunătățire a performanței energetice a clădirilor sau conectarea la rețeaua de energie.
Pe 4 octombrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat compensări atât pentru facturile de energie electrică, cât și pentru gaze. Măsurile sunt de așteptat să se aplice între 1 noiembrie 2021 și 31 martie 2022 și să ajute aproximativ 6 milioane de familii sau 85% din populația României.
Pe lângă gospodării, se vor acorda compensații spitalelor publice și private, școlilor, creșelor, ONG-urilor și furnizorilor publici de servicii sociale.
Pe 31 octombrie, Parlamentul României a aprobat proiectul de lege de implementare a măsurilor de mai sus și de percepere a unei taxe pe veniturile excepționale ale producătorilor (la veniturile care depășesc 91 de euro pe MWh) pentru finanțarea schemelor de sprijin.
Pe 11 ianuarie 2022, guvernul a anunțat o nouă schemă de protecție a consumatorilor casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh, inclusiv o reducere a TVA-ului la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. Guvernul lucrează, de asemenea, la o schemă de sprijin pentru gazele naturale. Aceste noi măsuri vor fi introduse până la începutul lunii aprilie.
Spania
Pe 24 iunie 2021, guvernul spaniol a adoptat prin Decret Regal Legea 12/2021 care include o serie de măsuri fiscale și de piață pentru a aborda creșterile de prețuri, printre acestea fiind inclusă și reducerea cotei TVA de la 21% la 10% pentru clienții care au contractat o putere instalată mai mică de 10 kW până la 31 decembrie 2021 și suspendarea temporară a taxei pe producție (7%) până pe 30 septembrie 2021.
La 3 august 2021, guvernul spaniol a adoptat un proiect de lege (în prezent aflat în proces parlamentar) de stabilire a recuperării taxei de carbon pentru unitățile de generare fără emisii de CO2 instalate înainte de 2003 (în principal pentru producătorii din surse hidro și nucleare, precum și pentru sursele regenerabile neincluse în schemele reglementate); implicând faptul că companiile energetice ar trebui să-și reducă veniturile obținute din piață în raport cu prețurile certificatelor de CO2, pe fondul ideii că veniturile companiilor au crescut din cauza creșterii prețurilor la carbon.
Pe 14 septembrie 2021, Spania a adoptat un nou decret regal care stabilește o deducere temporară a veniturilor obținute din piață pentru centralele electrice care nu emit CO2, cu scopul de a reduce facturile clienților. Cifra este calculată ca proporție a excesului prețurilor la gaze naturale față de prețul de bază al gazului stabilit la 20 de euro per MWh, iar valoarea totală a acestei deduceri prevăzută inițial a fost de aproximativ 2,6 miliarde de euro. Această măsură va dura de la 15 septembrie 2021 până la 31 martie 2022.
Alte măsuri incluse în acest Decret Regal-Lege sunt implementarea viitoare a unui nou tip de licitație de cumpărare a energiei electrice pe termen lung care să se desfășoare în paralel cu licitațiile pieței angro. Mai mult, cota accizei la energie electrică a fost redusă de la 5,11% la 0,5% până la sfârșitul anului 2021, suspendarea taxei pe producție (corespunzător cu 7%) se prelungește până la sfârșitul anului și TVA-ul este înghețat la 10% pentru gospodăriile cu un consum mic de energie. În plus, se introduce un plafon la revizuirea prețurilor la gaze pentru tariful reglementat al gazelor naturale, cunoscut sub denumirea de „tarif de ultimă instanță” (TUR) pentru clienții care au un consum anual mai mic de 50 MWh și nu se află pe piața liberalizată. În plus, s-a decis creșterea de la 1,1 la 2 miliarde de euro a veniturilor obținute din licitațiile de emisii de CO2 alocate pentru finanțarea taxelor la facturile de energie electrică.
Pe 26 octombrie, a fost adoptat un nou Decret Regal care majorează bonusul social pentru consumatorii vulnerabili de la actualul 25% la 60% și de la 40% la 70% în cazul celor foarte vulnerabili – până la 31 martie 2022. Mai mult, bugetul pentru bonusul social de încălzire se dublează în 2021, urcând la 202,5 milioane de euro (Consiliul de Miniștri a anunțat o creștere a bonusului social de încălzire) până la 90 de euro în medie (35 în zonele cele mai calde și 124 în cele mai reci) pentru a ajuta familiile vulnerabile să facă față creșterii de prețuri la energie electrică și gaze naturale. Acest ultim Regal Decret Lege introduce și unele derogări la aplicarea reducerii temporare a veniturilor obținute din piață pentru centralele electrice care nu emit CO2.
Marea Britanie
Pentru a asigura funcționarea corectă a sistemului „furnizor de ultimă instanță”, prin care autoritatea de reglementare în energie, Ofgem, alocă clienții firmelor retrase din piață către noi furnizori, guvernul ia în considerare să ofere împrumuturi de stat companiilor energetice care preiau clienți de la firmele falimentate din cauza creșterii prețurilor angro la gaze naturale. Cu toate acestea, „nu vor exista recompense pentru eșec sau management defectuos, iar firmele energetice mai mici nu vor primi ajutor de salvare”, a declarat secretarul de afaceri Kwasi Kwarteng pe 20 septembrie.
Autoritatea de reglementare a energiei, Ofgem, a ridicat plafonul celor mai utilizate tarife cu 12-13% din octombrie, după o creștere anterioară în aprilie, din cauza costurilor ridicate din piața angro. Unii se tem că Ofgem ar putea aplica o nouă creștere în aprilie 2022, ducând plafonul de preț la 1.995 de lire sterline, după un șir de falimente ale firmelor energetice de furnizare.
Guvernul salvează, de asemenea, producătorii cheie de CO2 pentru a evita întreruperile în lanțul de aprovizionare cu alimente și se gândește, de asemenea, să intervină pe piața națională de carbon în decembrie, dacă prețurile rămân ridicate.
În cele din urmă, guvernul a proiectat un fond de 500 de milioane de lire sterline pentru a ajuta persoanele cele mai vulnerabile să-și plătească facturile la energie, în special facturile la încălzire, dar și pentru a acoperi cheltuielile cu mâncarea și îmbrăcămintea. Aceasta este în plus față de schema Warm Home Discount prin care furnizorii medii și mari de energie sprijină persoanele care trăiesc în sărăcia energetică sau într-un grup aflat în risc de sărăcie energetică și Plata pentru combustibil de iarnă (o indemnizație între 100 și 300 lire sterline pentru a ajuta gospodăriile să își plătească facturi la încălzire).