Acasă » Interes general » Companiile de stat sunt obligate să ofere dividende de 50-90% pentru 2021

Companiile de stat sunt obligate să ofere dividende de 50-90% pentru 2021

26 ianuarie 2022
Interes general
energynomics

Una dintre prevederile Ordonanței de Urgență privind plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la gaze și energie electrică, adoptată marți seară, se referă la stabilirea unei cote obligatorii de dividende pentru regiile și companiile de stat, scrie e-nergia.ro.

Potrivit ultimei forme a OUG care a intrat în ședința Guvernului (nu a apărut încă forma adoptată), 90% din profitul pe anul trecut al regiilor autonome și companiilor cu capital majoritar sau integral de stat va fi vărsat la buget, sau va fi oferit acționarilor sub formă de diviende. În cazuri “temeinic justificate”, prin decizie a Executivului, procentul poate fi mai mic de 90%, dar nu poate scădea sub 50%.

“(1) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (1) lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 536 din 1 septembrie 2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările şi completările ulterioare, pentru exerciţiul financiar al anului 2021, la societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome înființate de stat, profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit se repartizează în cuantum de minim 90% sub formă de vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome, ori sub formă de dividend în cazul societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, în condiţiile legii.

”(2) În cazuri temeinic justificate, Guvernul poate aproba prin hotărâre, repartizarea la bugetul de stat, sub formă de vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome, ori sub formă de dividend în cazul societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, a unei cote mai mici de 90% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit, dar nu mai puțin de 50% din acesta”, se arată în Ordonanță.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *