Comisia Europeană a aprobat planurile României de a acorda societății de energie electrică Complexul Energetic Oltenia SA un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde de euro. Valoarea totală a măsurilor de reorganizare și transformare a CE Oltenia se apropie de 4 miliarde de euro (circa 19,24 miliarde de lei), dacă adăugăm contribuția proprie a companiei – 1,24 de miliarde de euro, potrivit comunicatului Comisiei Europene.
Peste 250 de milioane de euro au fost deja alocate, ca ajutor de salvare acordat de statul român în 2020 și incluse în planul de restructurare. Circa 711 milioane de euro vor ajunge la CE Oltenia prin intermediul Fondului de Modernizare, pentru punerea în funcțiune a 8 parcuri fotovoltaice (725 de MW), retehnologizarea și modernizarea unei microhidrocentrale (10 MW) și punerea în funcțiune a unei capacități de producție a energiei electrice pe bază de gaze naturale (un bloc de 475 MW, la Turceni, și unul de 850 de MW, la Ișalnița). Compania va contribui la rândul său cu o sumă importantă la finanțarea acestor investiții. În septembrie 2021, România a transmis deja către BEI primele proiecte din Fondul de Modernizare.
În planul inițial, contribuția totală a CE Oltenia în finanțarea planului de restructurare era de 42,7% dintr-un total de 3,53 de miliarde de euro. Din cei 1,5 miliarde de euro, CE Oltenia urma să acopere 50% din investițiile susținute prin Fondul de Modernizare, adică peste 711 milioane de euro. După modificările negociate cu oficialii Comisiei Europene, contribuția companiei la finanțarea restructurării s-a redus la circa 30%, la fel și valoarea nominală, 1,24, față de 1,5 miliarde de euro, în condițiile în care valoarea totală a efortului financiar va fi de 3,9 miliarde de euro, cu circa 270 de milioane de euro mai mare decât era prevăzut în planul inițial.
Ca măsuri compensatorii menite să limiteze potențialele denaturări ale concurenței generate de ajutor, Comisia Europeană a decis crearea de către CE Oltenia, alături de alți producători de energie electrică, a unor vehicule cu scop special dedicate co-investițiilor și exploatării centralelor pe bază de gaze naturale și a centralelor fotovoltaice, precum și interzicerea achiziționării de interese în operatorii concurenți și invocarea sprijinului de stat ca avantaj competitiv în comunicările societății.
Un element de noutate față de planul de restructurare trimis la Bruxelles se menționează în comunicatul oficial “cesionarea până în 2026 a cel puțin 20% din acțiunile deținute de stat”, ca formă de remunerare a statului român pentru ajutorul de stat acordat. Comisia consideră că „România va fi remunerată în mod corespunzător pentru ajutor […] prin câștigurile nete pozitive preconizate, care vor face să crească valoarea participației publice în CE Oltenia, și prin cesionarea până în 2026 a cel puțin 20% din acțiunile deținute de stat”.
Valoarea investițiilor programate și termenele scurte de realizare pe care le impune programul de restructurare aprobat de Comisia Europeană constituie un puternic impuls pentru modernizarea sistemului energetic românesc în tranziția de la cărbune, la hidro, solar și gaze naturale. Ambele sectoare – atât ce gazier, cât și cel al energiilor regenerabile – vor putea cunoaște o puternică dinamică în anii următori.