Comisia Europeană a publicat noile orientări din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie (OACME), care oferă autorităților publice cadrul necesar pentru a sprijini obiectivele Pactului verde european într-un mod eficient și cu denaturări minime ale concurenței, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Potrivit Comisiei, OACME și Taxonomia UE sunt piloni importanți ai Pactului verde european, îndeplinind roluri diferite, dar complementare. OACME reprezintă cadrul de reglementare al UE pentru sprijinul public în sectoarele energiei și mediului, stabilind proiectele care pot fi sprijinite din fonduri publice și modul în care acest sprijin poate fi furnizat, reducând în același timp la minimum impactul asupra pieței și oferind valoare cetățenilor europeni. Taxonomia UE este un instrument dezvoltat pentru a le permite investitorilor privați să își reorienteze investițiile către tehnologii și întreprinderi mai durabile. Taxonomia poate fi un instrument foarte util în contextul evaluărilor UE privind ajutoarele de stat: în cazul în care măsurile îndeplinesc cerințele legate de taxonomie, evaluarea ajutoarelor de stat va fi simplificată. În unele cazuri, se poate acorda sprijin și proiectelor care nu îndeplinesc standardele prevăzute în Taxonomie, atât timp cât efectele lor pozitive sunt justificate și se evită efectele de creare de dependență ale activităților nedurabile.
La sfârșitul lunii decembrie 2021, Comisia a publicat versiunea revizuită a OACME, care se dorește a fi o piatră de temelie în atingerea obiectivelor Green Deal. OACME 2022 introduc schimbări fundamentale în comparație cu orientările anterioare (OACME 2014) privind ajutoarele pentru energie și mediu.
Ajutor de stat de până la 100% pentru mai multe domenii
Sunt permise 13 categorii de ajutoare, potrivit Freshfields Bruckhaus Deringer LLP. Statele membre pot finanța până la 100% din costurile proiectelor de decarbonizare dacă: (i) acestea conduc la o decarbonizare accelerată pe care piața nu ar fi realizat-o și (ii) nu există o supracompensare a beneficiarilor. Ajutorul din cadrul OACME poate fi combinat cu alte ajutoare, de exemplu, cu ajutorul regional, până la valoarea maximă a ajutorului în cadrul fiecărui instrument, ceea ce permite o finanțare semnificativ mai mare a proiectelor individuale.
Statele membre le pot sprijini noi domenii (de exemplu, infrastructura de mobilitate curată, utilizarea eficientă a resurselor, biodiversitatea) și toate tehnologiile care pot pune în aplicare Pactul verde (de exemplu, hidrogenul produs din surse regenerabile de energie, stocarea energiei electrice și răspunsul părții de consum, decarbonizarea proceselor de producție). Normele revizuite permit, în general, un cuantum al ajutorului de până la 100% din deficitul de finanțare, în cazul în care ajutorul este acordat pe baza unei proceduri de ofertare concurențiale, și introduc noi instrumente de ajutor, cum ar fi contractele pentru diferență.
Există unele modificări față de documentul de lucru al Comisiei din iunie 2021, printre care: de la 1 iulie 2022 se introduce obligația de consultare publică cu privire la măsurile privind anumite categorii de ajutoare și, de asemenea, obligația de a estima subvenția pe tonă de emisii echivalente de CO2 evitate pentru fiecare beneficiar sau proiect de referință pentru ajutoarele privind reducerea și eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv sprijinul pentru energia regenerabilă (data inițială era 1 ianuarie).
Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare a fost modificat pentru a permite categorii mai largi de ajutoare pentru proiectele verzi și a crescut pragurile monetare pentru notificarea proiectelor ecologice. Astfel, noile OACME simplifică acordarea de ajutoare de stat fără aprobarea prealabilă a Comisiei.
În ceea ce privește proiectele importante de interes european comun, cadrul revizuit obligă statele membre să precizeze contribuția fiecărui proiect propus la obiectivele de mediu ale UE și să furnizeze dovezi de conformitate cu principiul „fără daune semnificative”, care decurge din Green Deal.
Orientările privind ajutoarele regionale au fost primele norme privind ajutoarele de stat care au fost actualizate în urma adoptării Green Deal și au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022. Orientările permit (i) acordarea de sprijin suplimentar pentru zonele mai puțin dezvoltate, (ii) creșterea intensității ajutoarelor pentru proiectele care sprijină Pactul Verde și (iii) posibilitatea de a combina ajutoarele regionale și ajutoarele din cadrul OACME.
Noile reguli introduc posibilitatea acordării de ajutoare de stat pentru „infrastructurile tehnologice” care se așteaptă să contribuie la tranziția ecologică. De asemenea, este foarte probabil ca Comisia să nu examineze neapărat ajutoarele de stat pentru cercetare și dezvoltare dacă acestea vizează dezvoltarea unei noi tehnologii care are potențialul de a reduce amprenta emisiilor de gaze cu efect de seră într-un anume sector.