Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » GSP reclamă abuzuri din partea ANAF

GSP reclamă abuzuri din partea ANAF

energynomics

Un control al Direcţiei Generale de Administrare Fiscală Constanţa (DGAFC) efectuat la compania Grup Servicii Petroliere (GSP), început în decembrie 2012, a fost suspendat în august 2014, după un an și jumătate pentru că inspectorii au ajuns într-un impas, notează pagina web a Realitatea TV.

Potrivit postului de ştiri, trei platforme petroliere au fost vândute de GSP unei companii din Malta, parte din grupul GSP, pentru suma de 96 milioane de euro. Pentru că GSPA a înscris platformele la Autoritatea Navală Română, tranzacţia a fost scutită de TVA. Inspectorii DGAFC au suspendat controlul până când Ministerul de Finanţe stabileşte dacă o platformă petrolieră este sau nu o navă, TVA fiind scutit doar dacă răspunsul va fi afirmativ.

„Pe de o parte, o direcţie din ANAF zice că nu se aplică scutirea de la plata TVA. Pe de altă parte, o altă direcţie din ANAF zice că se aplică scutirea de la plata TVA. Este o divergenţă internă a ANAF. Este un blocaj făcut intenţionat cu scopul de a deteriora imagina companiei. Este un abuz”, a declarat Gabriel Comănescu, preşedintele GSP.

„GSP România a vândut în 2008 către GSP Malta trei platorme marine de foraj petrolier, respectiv Prometeus, Saturn şi Jupiter. Scopul tranzacţiei a fost accesarea unor fonduri de la bănci internaţionale necesare unui program de modernizare a platformelor companiei. Compania nu avea posibilitatea de a accesa acele fonduri din România”, a mai afirmat Gabriel Comănescu.

Pagina web a Realitatea TV precizează că în ziua în care Comisia Fiscală ar fi trebuit să dea o decizie, GSP a fost acuzată într-un articol din presa locală de evaziune fiscală de 25 milioane de euro în urma acestei tranzacţii. Dan Manolescu, preşedintele Comisie Fiscale, spune că decizia din acest caz se va aplica şi celorlalte firme care au activităţi în Marea Neagră în cazuri similare.

„Comisia Fiscală Centrală nu a formulat până în prezent niciun răspuns, activitatea acesteia fiind obstrucţionată constant de către domnul Vicepreşedinte ANAF Florin Tunaru, aducând grave acuzaţii membrilor Comisiei. Desi inspecţia era suspendată, în data de 9.12.2014 inspectorii DGAMC (Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – n.r.) s-au prezentat la sediul GSP, cu un proces verbal de control deja întocmit, care concluziona că societatea nu ar fi avut «drept de deducere din impozitul pe profit» rezultat din relaţiile de afaceri cu parteneri externi. Sesizând abuzurile, am formulat punct de vedere bazat pe convenţiile de evitare a dublei impuneri, motiv pentru care inspectorii DGAMC au întocmit un nou proces verbal, la data de 11.12.2014, prin care nu au mai reţinut vreo încălcare a legii”, conform unui comunicat al GSP.

Grup Servicii Petroliere a fost înfiinţată în 2003 ca o companie de servicii în zona forajului offshore. În decembrie 2005 GSP a achiziţionat de la OMV Petrom şase platforme de foraj marin, cinci vapoare şi o macara plutitoare. În ultimii zece ani, GSP a investit în modernizarea şi extinderea flotei şi a bazelor logistice peste un miliard de euro. În prezent, GSP are 3.000 de angajaţi şi trei baze operaţionale în porturile Constanţa, Agigea şi Midia, operând opt platforme de foraj marin, 13 vapoare multifuncţionale, trei vapoare destinate construcţiilor marine şi două macarale marine. GSP a avut sau are operaţiuni în Marea Neagră, Marea Nordului, Marea Mediterană, Golful Mexic, Golful Persic şi Marea Peciora. Potrivit GSP, 90% din cifra de afaceri este realizată exclusiv în afara Românei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *