Acasă » Petrol și Gaze » Cristian Păun: Incompetența și ignoranța politicienilor, de vină pentru situația actuală din energie

Cristian Păun: Incompetența și ignoranța politicienilor, de vină pentru situația actuală din energie

2 februarie 2022
Explorare și producție
energynomics

Să acuzi piața și liberalizarea de situația actuală din energie și gaze trădează o lipsă acută de logică și educație economică, susține analistul economic Cristian Păun. ”Incompetența și ignoranța politicienilor sunt de vină pentru situația actuală din energie și gaze, nu liberalizarea sau piața”, spune Păun.

România are azi doi producători de gaz: un producător privat care are o producție în scădere de la an la an, motivând epuizarea și îmbătrânirea rezervelor pe care le deține în exploatare – OMV Petrom (scăderea e substanțială și evidentă în ultimii ani, de la circa 5-6 miliarde metri cubi, la doar 3,7 miliarde metri cubi în 2021) și un producător de stat care și-a menținut constantă producția în toată această perioadă, fără vreun semn că o va crește în contextul acesta de criză (a rămas în jur de 5-6 miliarde metri cubi pe an). Operatorul de stat are o producție cu circa 1,3 miliarde metri cubi pe an mai mare decât operatorul privat (azi, cam 60% din producție e la Romgaz și 40% este la OMV Petrom, alții nu contează).

”Adăugăm, pentru context, și problema gazelor de la Marea Neagră, în care mai avem un jucător ce va intra pe piață anul acesta (cel mai mic dintre ei) cu circa 10% din producția totală, și tot cei doi jucători de mai sus care încă o bâlbâie rău cu producția din larg.

”Concluzia 1: O astfel de „piață” nu are cum să nu fie disfuncțională din start. Concurența și mecanismele de piață sunt mimate de un jucător care dictează totul pe piață. Și care nu a schițat niciun gest că ar dori micșorarea prețului de vânzare și livrare a gazului de pe piața internă”, a mai adăugat analistul, citat de Republica.ro.

Jucătorii din energie sunt și ei puțini și, în mare, tot ai statului, nu privați. Au închis două facilități de producție de energie pe gaz de curând, neavând fonduri pentru investiții, fiind jupuiți sistematic de profitul acumulat, an de an. Investiția de la Iernut e și ea neterminată, trebuia să producă și ea energie tot pe gaz. Închiderea producției de energie pe cărbune, din considerente de mediu, ne-a lăsat și ea fără circa o treime din producție.

”Concluzia 2: Piața energiei, dominată și ea tot de jucători de stat, a fost victima sigură a unor decizii la fel de proaste luate de companiile de stat de pe piață, ca și piața gazelor (corelată fiind cu aceasta în bună măsură). O astfel de piață nu are cum să funcționeze normal, cu un număr mic de producători, toți de stat și foarte diverși în privința costurilor de producție. La toate acestea se adaugă: un reglementator năuc și incompetent care se uită la piața de gaz și energie și nu înțelege mare lucru; un exportator de gaz (Rusia) care nu poate produce cât gaz se cere la nivel european. Mai nou este și belicos și zăngăne armele la granița cu Ucraina, punând și mai multe paie pe foc; un ministru extrem de slab, într-un guvern complet depășit de problemă și care nu prea mai are la dispoziție multe soluții corecte; o Europă care se dorește a fi mai verde decât este cazul, având în vedere că amprenta sa de carbon este foarte redusă și disproporționat împărțită între țările membre”, a conchis Cristian Păun.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *