Organizațiile de mediu Declic, Bankwatch, Greenpeace și 2Celsius organizează joi un protest în fața Ministerului Energiei prin care cer guvernanților reducerea facturilor pentru cetățeni prin investiții verzi.
”Cerem Guvernului să mărească ținta stabilită pentru anul 2030, de energie din surse verzi regenerabile, de la 30,7% la 40%, așa cum solicită și Comisia Europeană”, se arată într-un document remis Energynomics.
ONG-urile vor avea și o întrevedere cu oficialii din minister. În cadrul acesteia, Declic va depune peste 45.000 de semnături ale cetățenilor care au completat petiția „Reduceți facturile la energie, prin investiții verzi”. De asemenea, activiștii vor da și o mână de ajutor științific guvernanților: vor depune la ministerul Energiei rezultatul unei analize realizate de 3 cercetători, Dr. Andreea Vornicu, Dr. Andrei David Korberg și Dr. Sorin Cebotari, din cadrul rețelei InfoClima, care demonstrează guvernanților cum energia verde ar scădea prețul facturilor și ar reduce dependența de gazul de import.
”Facturile la energie au crescut de cel puțin 3 ori în ultimul an. În mijlocul iernii, aproape jumătate din cetățenii României se întreabă cum se vor încălzi în lunile ce urmează. Soluția autorităților, de a plafona prețurile la energie electrică și gaze, pentru următoarele 6 luni, nu ne ajută pe termen lung.
”Cetățenii vor avea prima iarnă cu facturi uriașe. Iar studiile arată că, dacă România continuă să investească în energie din combustibili fosili, consumatorii vor plăti cu 50% mai mult în următorii 10 ani decât în prezent. Aceleași studii demonstrează că investițiile în energie verde ar reduce prețurile, iar creșterea nu ar fi mai mare de 8 procente”, se arată în documentul organizațiilor de mediu.
”În loc să susțină investițiile care produc energie ieftină, politicienii încurajează extinderea rețelelor de gaze, în favoarea ‘băieților deștepți’ din energie. Cât timp ei își măresc averile cu milioane de euro, 45,3% dintre români duc povara facturilor la încălzire. Singura șansă a României de a reduce costurile la facturi pe termen mediu și lung este un plan care să susțină investițiile în energie regenerabilă verde. Lipsesc, în acest moment, strategii și obiective clare prin care să fie susținute aceste investiții”, mai susțin activiștii.