Acasă » Interes general » BERD oferă un nou produs de împărțire a riscurilor pentru două bănci din România

BERD oferă un nou produs de împărțire a riscurilor pentru două bănci din România

4 februarie 2022
Interes general
energynomics

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) lansează o nouă formă de partajare a riscurilor pentru băncile din România, primele care au semnat acest acord fiind Banca Transilvania și Raiffeisen Bank. Noul produs de garantare BERD pentru băncile românești va extinde accesul întreprinderilor la finanțare, BERD urmând să garanteze până la 65% din fiecare sub-împrumut individual acordat de creditori.

Cadrul de partajare a riscurilor este conceput astfel încât să permită BERD să își asume în parte expunerile băncilor partenere față de întreprinderile locale, fie prin participarea la riscuri finanțate, fie prin participare la riscuri nefinanțate. Facilitățile acordate Băncii Transilvania și Raiffeisen Bank sunt furnizate pe baza unei participări la risc nefinanțate (unfunded risk-sharing), ceea ce le aseamănă mai mult cu o garanție.

„Partajarea riscurilor este ceva nou în setul nostru de instrumente, în contextul în care continuăm să oferim finanțare care încurajează investițiile și creșterea economică”, a declarat Mark Davis, directorul regional al BERD pentru România și Bulgaria. „Vrem să ne asigurăm că întreprinderile din România au acces la o gamă mai diversificată de surse de finanțare care să se potrivească nevoilor lor.”

BERD va garanta până la 65 % din fiecare sub-împrumut individual acordat de cei doi creditori clienților eligibili. Angajamentul său în cadrul acordurilor respective ar putea ajunge până la 150 de milioane de euro pentru Banca Transilvania și 100 de milioane de euro pentru Raiffeisen Bank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *