Acasă » Interes general » BCR finanțează creșterea rezilienței: noi capacități de producție și eficiență energetică

BCR finanțează creșterea rezilienței: noi capacități de producție și eficiență energetică

16 februarie 2022
Eolian
energynomics

Cele șase obiective de mediu ale Uniunii Europene sunt noua referință în ceea ce privește direcția și obiectivele către care se vor îndrepta nu doar fondurile europene, ci și capitalul privat, a declarat Sebastian Staicu, Project Finance Manager în cadrul BCR, la conferința „Investiţii – fonduri private, fonduri publice, scheme de sprijin”, organizată de Energynomics. “Aceasta este direcția politică”, a subliniat el, iar obiectivele României privind reducerea emisiilor de carbon corespund cu cele europene și influențează deciziile din piață.

Referindu-se la destinația fondurilor europene disponibile pentru sectorul energetic din România, Sebastian Staicu a evidențiat zone „de dezvoltare a lanțului valoric al energiilor regenerabile”. Aceasta este o oportunitate foarte interesantă pentru România, în contextul în care “vom avea din ce în ce mai multe capacități de producție din surse regenerabile, precum și operațiuni de retehnologizare a capacităților existente”.

Un alt mod pentru a atrage investiții în sectorul energetic este schema de contracte pentru diferență (CfD-uri), „un preț garantat pentru producătorii de energie regenerabilă încă de dinainte de realizarea investiției”.

Referindu-se la prețurile mari la energie electrică, Sebastian Staicu este de părere că trebuie “să devenim mult mai rezilienți la nivel de țară la aceste șocuri din piața de energie electrică”. Ținând cont de prețul gazului și prețul certificatelor de CO2, “putem să anticipăm un preț de o 100 de euro pe MWh pentru anul 2022, mai scăzut decât la sfârșitul anului 2021, dar mult mai ridicat față de începutul aceluiași an”, a spus Sebastian Staicu.

Energiile regenerabile pot oferi o parte din răspunsul necesar pentru creșterea rezilienței sistemului energetic din România. „Vedem un pipeline de proiecte foarte puternic în piață, comparabil cu ce am avut în perioada 2013-2014, peste 10 GW în noi capacități instalate. Sebastian Staicu a menționat și trecerea de la capacitățile pe cărbune la capacități pe gaz: “este nevoie să avem astfel de capacități care pot să asigure o mult mai mare flexibilitate în producție”.

BCR se implică în finanțarea de proiecte noi de energie eoliană și fotovoltaică ale unor companii menite să injecteze electricitate în rețea, companii care dezvoltă proiecte de capacități mari și foarte mari. „Mecanismul care l-am dezvoltat în momentul de față este structurat în jurul instrumentelor de tip PPA pe care piața le permite în prezent”, a precizat Sebastian Staicu.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI SEBASTIAN STAICU

Eficiența energetică este o altă direcție de interes pentru BCR, în linie cu eforturile de creștere a rezilienței față de costurile ridicate cu energia. Sebastian Staicu a vorbit despre investiții potențiale în toate sectoarele, nu doar în cel energetic, “vorbim în special de sectorul industrial, sectorul alimentar și zona de clădiri care constituie un mare consumator de energie electrică și un mare consumator de energie în general. Finanțăm, încurajăm companiile să facă astfel de investiții, de la rooftop PV, la noi sisteme de încălzire, la reabilitarea clădirilor, la sisteme de management energetic. Gama de investiții poate să fie largă, important este să aibă un impact puternic în reducerea consumului energetic.”

Conferința „Investiţii – fonduri private, fonduri publice, scheme de sprijin” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: EY și BCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *