România pune la dispoziția investitorilor aproape 150 de milioane de euro pentru proiecte industriale de producere a hidrogenului verde prin electroliză. Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un set de documente, între care Ghidul de Finanțare pentru hidrogen, descrierea schemei de sprijin, alte formulare și modele de declarații. Ministerul Energiei se așteaptă ca 5 proiecte să primească finanțare prin acest program, în urma unui apel de proiecte.
Ajutorul maxim care se poate acorda pentru un proiect de investiții, per întreprindere, nu poate depăși 50 de milioane de euro. Diferența până la valoarea totală a proiectului se acoperă de către beneficiar. Acesta trebuie să aducă o contribuție financiară pentru diferența până la totalul costurilor eligibile fie din resurse proprii, fie din surse atrase, sub o formă care să nu facă obiectul nici unui ajutor de stat. Costurile eligibile sunt costurile de investiții pentru construirea de noi capacități de producție a hidrogenului verde în instalații de electroliză, inclusiv extinderea de capacități de producție a hidrogenului verde. “Costul eligibil este costul net suplimentar care trebuie determinat comparând profitabilitatea scenariului factual cu cea a scenariului contrafactual pe durata de viață a proiectului in conformitate cu prevederile Comunicării CEEAG 2022”, (vezi Metodologia de calcul!).
Schema se aplică numai ajutoarelor de stat care au efect stimulativ, ceea ce restrânge proiectele admisibile la cele care nu au demarat încă lucrări.
Producerea hidrogenului verde presupune utilizarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi eolian, hidro sau solar, precum și energie electrică din sistemul energetic național, cu condiția certificării de către ANRE a cantității folosite și a garantării provenienței din resurse regenerabile. Nu vor fi sprijinite, deci, proiecte de hidrogen albastru (produs din combustibili fosili – cărbune, gaze naturale), nici măcar cu captare de CO2, nici proiecte de hidrogen gri (produs din gaze naturale prin reformarea metanului pe bază de abur – cea mai utilizată formă de producere a hidrogenului în prezent) și nici proiecte de hidrogen roz (produs pe bază de electroliză utilizând energie nucleară).
Va fi permisă utilizarea energiei electrice regenerabile utilizate pentru umplerea sistemelor de stocare conectate în spatele contorului (instalate în comun sau ca supliment la instalația regenerabilă), dar nu și „electricitatea produsă ca urmare a sistemelor de stocare”.
În plus, fiecare proiect va trebui să inclusă o capacitate de stocare, ca parte componentă a procesului tehnologic de producere de hidrogen verde (stații complete de producere cu o capacitate de furnizare a hidrogenului prin intermediul unei instalații de stocare), proporțională cu capacitatea de producție. Vor fi decontate cheltuieli cu capacitatea de stocare în limita a 20% din costul instalației de producție.
Ministerul Energiei va verifica, pe baza cererii de finanțare depuse de solicitant în cadrul apelului de proiecte, îndeplinirea condițiilor de eligibilitate și de selecție specificate, inclusiv a celor care vizează gradul de maturitate al proiectelor, fezabilitatea acestora și condițiile de implementare care oferă asigurarea finalizării investițiilor în termenele stabilite.
Potențialii beneficiari sunt operatori de distribuție gaz natural, producători de energie electrică, producători de hidrogen verde, unități administrativ-teritoriale, inclusiv asocieri / parteneriate formate din solicitanți menționați anterior, institute naționale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei.
Documentele vor rămâne în consultare publică 10 zile, iar ministru Energiei Virgil Popescu a precizat că mai multe apeluri de proiecte vor fi lansate la sfârșitul lunii martie. „Am încredere că acești bani vor fi accesați și vom avea proiecte finalizate începând cu anul 2024”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.