Acasă » Interes general » Investiții UE de peste 110 mil. euro în proiecte LIFE pentru mediu şi climă, în 11 țări

Investiții UE de peste 110 mil. euro în proiecte LIFE pentru mediu şi climă, în 11 țări

21 februarie 2022
Interes general
energynomics

Comisia Europeană a anunţat o investiţie de peste 110 milioane de euro în proiecte integrate ale programului LIFE pentru protecţia mediului şi a climei, selectate în urma unei cereri de propuneri derulate în 2020, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Prin această finanţare se vor sprijini noi proiecte majore din domeniul mediului şi al climei în 11 ţări ale UE – Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia şi Slovenia. Proiectele contribuie la o redresare verde în urma pandemiei de COVID-19 şi sprijină îndeplinirea obiectivelor înscrise în Pactul verde european de a face ca UE să devină neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei şi de a reduce poluarea la zero până în 2050. Acestea sunt exemple de acţiuni prin care se vor îndeplini principalele obiective înscrise în Pactul verde european din cadrul Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030 şi al Planului de acţiune al UE pentru economia circulară.

Proiectele integrate le permit statelor membre să grupeze surse suplimentare de finanţare din partea UE, de exemplu fonduri agricole, structurale, regionale şi de cercetare, precum şi fonduri naţionale şi investiţii din partea sectorului privat. Per ansamblu, se preconizează că cele 11 proiecte vor atrage fonduri complementare în valoare de peste 10 miliarde de euro, multiplicându-se astfel semnificativ resursele alocate în prezent, pentru a aduce schimbări reale pe teren, conform Agerpres.

Un proiect din Franţa va introduce măsuri de stopare a declinului biodiversităţii şi de inversare a acestei tendinţe în regiunea Grand Est, de exemplu prin crearea a trei zone forestiere pilot. Un alt proiect va atenua efectele negative ale activităţilor umane ce ameninţă biodiversitatea marină şi costieră a Finlandei, prin monitorizarea şi îmbunătăţirea gestionării reţelei naţionale de zone marine protejate. Aceste proiecte vor contribui la realizarea Strategiei UE în domeniul biodiversităţii pentru 2030.

Un proiect din Polonia va pune în aplicare măsuri de îmbunătăţire a calităţii generale a aerului în regiunea Silezia – regiune în care poluarea aerului are unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa – prin înlocuirea instalaţiilor de mici dimensiuni de încălzire a locuinţelor pe bază de combustibili solizi cu alternative mai puţin poluante. Acest proiect contribuie la îndeplinirea obiectivelor UE pentru 2030 privind emisiile de gaze cu efect de seră şi la Planul de acţiune privind reducerea la zero a poluării.

România nu se află pe lista țărilor beneficiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *