Ministerul Energiei a publicat lista cu beneficiarii acceptați în programul ElectricUp. Sunt 1.642 de firme, față de cele 1.737 declarate eligibile la finalul anului trecut. Pe de altă parte, în noiembrie, doar 1.430 de firme știau că vor primi finanțare, restul rămânând în afara bugetului de 476 de milioane de lei aprobat pentru această sesiune. Însumarea bugetelor aprobate indică totuși un buget total de peste 540 de milioane de lei.
Urmează un interval de depunere a contestațiilor – 5 zile lucrătoare, începând cu ziua următoare zilei de comunicare a deciziei autorității (22 februarie 2022). În urma etapei de contestații, lista aplicanților admiși, respectiv respinși poate fi modificată.
Firmele admise la acest moment vor primi în medie circa 329.000 de lei fiecare. Sunt 56 de firme care au obținut scorul maxim (100 de puncte), față de 53, în noiembrie, înainte de prima etapă de contestații. Toate au cerut și au primit sume aproape de plafonul maxim – 500.000 de lei. În total, sunt 675 de proiecte de investiții în valoare de peste 400.000 de lei. Altfel spus, aproape 60% din bugetul ElectricUp va merge către acestea. Proiecte mici, de sub 150.000 de lei, sunt mai puține, doar 186 din lista celor prezentate de ministerul Energiei.
ElectricUp este un program de finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii și din domeniul HORECA lansat în 4 decembrie 2020, pentru a susține instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, precum și a stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.
În jur de 40% dintre firme provin din domeniul HORECA, în vreme ce restul sunt întreprinderi mici și mijlocii. Județul Cluj are cea mai bună rată de acceptare a proiectelor înscrise, urmat de Bihor, Ilfov, Argeș și Constanța. Cele mai multe proiecte acceptate vin din București, Cluj-Napoca, Oradea și Arad.
Programul ElectricUp finanțează instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp, precum și a stațiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, în limita a 100.000 de euro de beneficiar.
CITEȘTE SI ElectricUp pune în piață 476 de milioane de lei
Metodologia de evaluare a favorizat (cu 5 puncte din 100 posibile) proiectele în care contribuția proprie era de minimum 20% din suma necesară pentru a obține puterea instalată totală. Includerea unor capacități de stocare de asemenea a fost punctată pozitiv (cinci puncte). Pentru instalațiile de producție care au prevăzut injecția în rețea a întregii cantități de energie electrică produsă, punctajul primit a fost zero, în vreme ce un mod de utilizare mixt, privat și public, a fost recompensat cu 5 puncte.
Între 4 decembrie 2020 și 3 februarie 2021, 2.536 de firme s-au înscris în program, dar evaluarea proiectelor a început abia pe 9 aprilie. Ministerul Energiei susține că va suplimenta bugetul programului ElectricUp și va lansa în curând o nouă sesiune de înscriere.
Mari companii din sectorul de servicii energetice, precum ENGIE România, Enel X România, E.ON România, dar și jucători mai mici, precum Simtel, s-au implicat în depunerea de dosare în acest program și este de așteptat ca implementarea să înceapă rapid.