Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » ONG-urile cred că Strategia Energetică insistă prea mult pe resursele fosile

ONG-urile cred că Strategia Energetică insistă prea mult pe resursele fosile

13 ianuarie 2015
Explorare și producție
energynomics

Proiectul noii strategii energetice a României a fost realizat fără consultarea organizaţiilor non-guvernamentale şi încearcă să manipuleze opinia publică privind resursele neconvenţionale, a declarat activistul George Epurescu, preşedintele Asociaţiei „România fără ei”, pentru cotidianul Bursa.

„Această strategie nu este realistă, ci reprezintă doar un document care să salveze imaginea Guvernului. Strategia Energetică încearcă să convingă oamenii că avem nevoie de aceste explorări sălbatice ale gazelor de şist, cu consecinţe destul de grave”, a declarat acesta.

„Amintim că premierul Victor Ponta a spus că «se pare că nu avem gaze de şist», iar compania americană Chevron încă nu a prezentat informaţii referitoare la resursele de la Pungeşti, din judeţul Vaslui”, a spus Alexandru Riza, manager de campanii pentru Greenpeace România.

„Perioada de consultare pentru strategia energetică, încheiată pe 10 ianuarie 2015, a fost foarte scurtă, ţinând cont că documentul a fost publicat pe 5 decembrie anul trecut şi am avut şi perioada sărbătorilor de iarnă”, a mai spus acesta. Cei de la Greenpeace văd în energia regenerabilă și creșterea eficienței energetice soluții pentru evitarea folosirii resurselor fosile și a celor nucleare.

„Cu privire la construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, considerăm necesar să fie aduse la cunoştinţă şi riscurile asupra securităţii energetice pe care le-ar presupune concentrarea a aproape 40% din producţia naţională de electricitate într-un singur loc. Nu trebuie ignorate nici incertitudinile destul de mari cu privire la oportunitatea proiectului de construire a reactoarelor 3 şi 4, deoarece costurile uriaşe de realizare riscă să depăşească beneficiile pentru stat”, spun cei de la Greenpeace.

În plus, fracturarea hidraulică, procedeul prin care se extrag gazele de șist, ar putea avea afecta centrala de la Cernavodă, spune Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica. Un studiu realizat la solicitarea companiei recomandă ca pe o rază de minimum 100 de kilometri în jurul centralei nucleare să nu fie exploate gaze de șist. Concesiunile deținute de Chevron în Dobrogea se află la mai puțin de 100 de kilometri de centrală.

Nicușor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, consideră că România trebuie să se abțină de la explorarea sau producție de gaze de șist, dacă există, până în momentul în care există o legislație satisfăcătoare care să trateze acest tip de resursă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *