Acasă » Petrol și Gaze » AEI: Prețul gazelor a crescut brusc pe BRM cu 12% în ultimele două zile

AEI: Prețul gazelor a crescut brusc pe BRM cu 12% în ultimele două zile

24 februarie 2022
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Prețul gazelor naturale a crescut brusc pe Bursa Română de Mărfuri cu 12% în ultimele 2 zile, spun oficialii Asociației Energia Inteligentă (AEI).

”Aparent această creștere este în tandem cu creșterea prețului pe Bursa Europeană TTF și este pusă pe seama crizei Ruso-Ucrainene. Dar vremea extrem de caldă face ca România să aibă suficiente gaze din intern pentru a acoperii consumul. Fluxurile fizice de gaze importate din Vestul Europei (conectate la prețul burselor europene) sunt nule, astfel, această justificare, aparent nu se poate susține”, spune AEI.

Totuși, România importă virtual gaze, adică deși nu intră molecule de gaze, intră facturi cu gaze ”importate virtual”. În același timp România exportă (sau reexportă) cantități importante de gaze naturale în Ungaria ”invizibile”, datorită backhaulului realizat pe punctul de import Csanadpalota. În prezent gazele care intră sunt sensibil egale cu cele care ies din România prin punctul Csanadpalota, respectiv deși fluxul fizic este zero, pe ”hârtie” se importă și exportă gaze prin acest punct.

”Fizic, gazele nu pot să intre și să iasă în același timp, prin același punct, astfel gazele exportate nu ies din România, dar se reduc cantitățile de gaze intrate din Ungaria cu valorile exportului virtual. Gazele importate din Ungaria ating un preț de circa 70 euro/MWh, iar gazele exportate în Ungaria sunt la un nivel inferior (conform unor surse 54 euro/MWh, alte surse vorbesc de 68 euro/MWh). Astfel, avem o primă modalitate de a crește prețul gazelor din România, exportăm (reexportăm) ieftin, importăm scump”, spune AEI.

”A doua modalitate de a crește prețul gazelor poate fi jocul care se realizează de două zile pe BRM. În ultimele 2 zile pe Bursa Română de Mărfuri se înregistrează un fenomen atipic, există 2-3 vânzători care vând și cumpără cantități mari de gaze, cantități atât de mari încât chiar dacă unii dintre furnizori ar dori să intre și să liciteze prețuri mai mici nu o pot face datorită cantităților mari ofertate. Interesat este faptul că atunci când au apărut noi jucători și au licitat astfel încât prețul părea că urma să scadă și să se închidă la un anumit preț, apărea un alt furnizor care oferta mult peste nivelul la care urma să se închidă tranzcția, ridicând astfel mult prețul mediu de tranzacționare zilnică”, continuă sursa citată.

”Creșterea forțată a prețului gazelor-marfă pe piața din România poate să fie determinată de acțiunea unor furnizori români (interesați ca în perioada aplicării sistemului de plafonare a prețurilor să profite de prețuri mari de achiziție), de interesul unor traderi (externi) care în perspectiva unor acțiuni de limitare a gazelor din Rusia își achiziționează gaze din România sau via România, de traderi (externi) care efectuează swapuri de gaze în vederea scăderii prețului gazelor care îl au în portofoliu, de alte interese care să determine creșterea prețului gazelor în România, etc…Criza Ruso – Ucraineană pare să fie paravanul perfect pentru anumite acțiuni și justificarea creșterii cu 12% a prețului gazelor marfă în ultimele 2 zile în România”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *