Contractele futures pentru petrolul brut s-au apreciat cu peste 6%, la mai bine de 97 de dolari pe baril, în primele tranzacții efectuate luni pe piețele asiatice, după ce țările occidentale au impus sancțiuni suplimentare Rusiei, ceea ce a întărit temerile privind întreruperea aprovizionării din partea unuia dintre cei mai mari producători de petrol și gaze din lume. Țițeiul Brent a urcat cu până la 6,5%, depășind nivelul de 104 dolari pe baril.
Potrivit Reuters, Goldman Sachs se așteaptă la o creștere a prețurilor la materiile prime pentru care Rusia este un producător important și și-a ridicat prognoza pe termen scurt pentru prețul țițeiului Brent.
Țările G7 au convenit să excludă principalele bănci rusești din sistemul de mesagerie SWIFT și să blocheze rezervele internaționale ale Băncii Centrale a Rusiei, amintește TradingEconomics.com. De asemenea, BP, cel mai mare investitor străin din Rusia, a anunțat că renunță la participația sa în compania petrolieră de stat Rosneft. Săptămâna trecută, datele guvernului american au arătat, de asemenea, că stocurile de țiței au continuat să scadă la Cushing, Oklahoma, apropiindu-se de niveluri critice, ceea ce, la rândul său, ar putea stimula noi creșteri ale prețului petrolului. Între timp, investitorii monitorizează îndeaproape și discuțiile nucleare din Iran, unde sunt semne de progres. Un potențial acord ar putea adăuga în piață peste 1 milion de barili pe zi și ar putea contribui la relaxarea tensiunilor de pe piața globală.
Contractele futures pentru gazele naturale din SUA au crescut cu peste 2%, la peste 4,6 dolari pe milion de unități termice britanice, în dimineața zilei de luni. Nivelul stocurilor interne de gaze naturale a scăzut săptămâna trecută mai puțin decât estimările pieței. Totuși, vremea friguroasă a continuat să afecteze cea mai mare parte a SUA, stimulând cererea de gaze pentru încălzire.