TotalEnergies a anunțat că nu va mai furniza capital pentru noile proiecte din Rusia, în lumina atacului asupra Ucrainei. Pe lângă refuzul de mai remite capital pentru proiecte noi, grupul a mai spus că va furniza combustibil autorităților ucrainene și va ajuta refugiații ucraineni din Europa, deși nu va călca pe urmele altor mari companii din domeniul energiei și nu se va retrage din operațiunile din această țară, potrivit Offshore Technology.
Într-o declarație publicată astăzi, grupul și-a exprimat opoziția față de „agresiunea militară” a Rusiei, despre care Total spune că „amenință Europa”.
„TotalEnergies sprijină amploarea și puterea sancțiunilor instituite de Europa și le va implementa indiferent de consecințele (în curs de evaluare) asupra activităților sale din Rusia”, a scris grupul.
Decizia vine după zile de discuții din guvernul francez după ce BP și Shell și-au anunțat ieșirea din Rusia. Părăsirea în masă a proiectelor rusești reprezintă pagube de miliarde de dolari și ani de negocieri pierduți, precum și o cădere a acțiunilor la bursă.
Cu toate acestea, tăierea legăturilor cu afacerile rusești este, așa cum a spus ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire într-un interviu acordat marți la CNews Television, „o chestiune de principiu”.
Operațiunile TotalEnergies din Rusia aduc companiei aproximativ 1,5 miliarde de dolari pe an – reprezentând 5% din fluxul total de numerar. Acesta deține o mare parte din conducta Yamal-Europa, care se întinde peste 4.000 km și duce zăcămintele rusești de gaze naturale în Polonia și Germania. De asemenea, Total deține un pachet de 10% din viitorul proiect Arctic LNG 2, care include construcția a trei trenuri GNL în colaborare cu compania rusă Novatek.