Acasă » Regenerabile » Bariere semnificative în calea proiectelor regenerabile în Europa (cercetare eclareon)

Bariere semnificative în calea proiectelor regenerabile în Europa (cercetare eclareon)

14 martie 2022
Regenerabile
energynomics

Firma independentă de consultanță energetică eclareon a publicat un nou raport, primul de acest fel, care identifică și evaluează barierele care blochează proiectele de energie eoliană și solară în toate cele 27 de țări ale UE și în Regatul Unit.

Raportul vine la mai puțin de o săptămână după ce Uniunea Europeană a anunțat planuri „de a face Europa independentă de combustibilii fosili ruși cu mult înainte de 2030”, ca răspuns la războiul declanșat de președintele Putin împotriva Ucrainei. Accelerarea construcției de proiecte eoliene și solare va fi esențială dacă UE și Regatul Unit își propun să elimine controlul lui Putin asupra pieței energetice europene.

Noul studiu al eclareon identifică bariere semnificative în calea proiectelor în toate țările, procesele administrative precum planificarea și autorizarea fiind problemele cele mai des întâlnite și cele mai grave care blochează noile dezvoltări de energie regenerabilă în Europa, ceea ce subliniază, de asemenea, nevoia de creștere a resurselor la agențiile de autorizare. Conform sistemului de indexare al raportului, nicio țară nu are bariere „scăzute” sau „minimale”. De fapt, cercetătorii au descoperit că barierele din multe locuri au făcut efectiv imposibilă lansarea proiectelor eoliene și solare.

România ocupă a 5-a poziție în clasamentul general al țărilor cu un indice de 0,87, care este considerat ridicat. Principala barieră identificată este reprezentată de „modificări frecvente la legea principală a energiei regenerabile”, iar sursa de energie cea mai amenințată este fotovoltaicul montat pe teren.

În ceea ce privește cadrul politic și economic, România are o valoare a indicelui de 0,99, care este considerat „sever”. România nu are o strategie fiabilă și pe termen lung pentru resursele regenerabile (RES), nici obiective sectoriale clare și nici un cadru de reglementare consistent. Acest lucru face ca proiectele din surse regenerabile să fie inevitabil blocate, scriu experții eclareon. În România, implementarea surselor regenerabile este îngreunată de lipsa de încredere în schemele suport, provocată fie de modificări frecvente ale reglementărilor, fie de lipsa de transparență a metodelor efective.

România este a doua țară în clasament după Spania, în ceea ce privește piața, cu un indice de 0,88 din 1. Accesul la finanțare este considerat „foarte dificil în România în principal pentru că nu există o schemă de sprijin pentru SRE. Deși unele tehnologii sunt suficient de mature pentru a concura cu sursele convenționale de energie, lipsa predictibilității veniturilor face foarte dificilă demonstrarea în fața băncilor a fezabilității financiare a proiectului, ceea ce îi face pe investitori să aibă dificultăți în identificarea soluțiilor de finanțare”.

Mulți investitori au decis să se retragă de pe piață sau au fost nevoiți să intre în faliment. În multe cazuri, împrumuturile deja acordate trebuie să fie restructurate și extinse pe o perioadă mai lungă de timp.

În sectorul eolian, multe investiții vor fi amortizate în 30 de ani, în timp ce speranța de viață a unei instalații este de 20 de ani. În aceste condiții, împrumuturile bancare sunt doar rar acordate.

Până în 2021, băncile nu au emis linii directoare cu privire la finanțarea proiectelor de energie regenerabilă, în ciuda cererii în creștere din partea dezvoltatorilor, mai precizează studiul eclareon.

1 thoughts on “Bariere semnificative în calea proiectelor regenerabile în Europa (cercetare eclareon)”

  1. A calculat cineva costurile de reciclare pentru panouri fotovoltaice?
    A calculat cineva emisiile de carbon pentru producerea panourilor fotovoltaice?
    Durta lor de viata aproximativ eficienta este de 10 ani.
    Nu polueaza la locul de amplasare dar cat polueaza la locul de producere si la locul de reciclare?
    randament vs poluare cred ca este si mai rau ca la automobilele electrice.
    Factorul de conversie in energie primara pentru energia electrica este cu mult mai mare decat pentru alte surse de energie (datorita randamente de producere si distributie)
    Asi aprecia un raspuns din partea dvs.
    Cu stima,
    Nicolae Budau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *