O echipă de experți a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA) a declarat că România este angajată în gestionarea sigură și durabilă a deșeurilor radioactive, remarcând totodată oportunități de îmbunătățire a implementării, inclusiv pregătiri pentru instalațiile ulterioare de eliminare a deșeurilor radioactive din activitățile ciclului combustibilului nuclear, potrivit unui comunicat remis marți Energynomics.
Misiunea Serviciului de evaluare integrată pentru managementul, dezafectarea și remedierea deșeurilor radioactive și a combustibilului uzat (ARTEMIS) care a avut loc în perioada 13-22 martie a fost solicitată de Guvernul României, pentru a evalua programul național de gestionare sigură și durabilă a deșeurilor radioactive și combustibililor uzați.
Deșeurile radioactive din România cuprind materiale din activitățile ciclului combustibilului și alte deșeuri radioactive instituționale din cercetare, industrie și spitale. În prezent, deșeurile radioactive instituționale din România sunt depozitate la depozitul național de deșeuri radioactive (DNDR). Guvernul intenționează să construiască alte două instalații de eliminare a deșeurilor radioactive din activitățile ciclului combustibilului nuclear. În apropierea centralei nucleare de la Cernovodă urmează să fie construită prima instalație pentru deșeurile radioactive cu durată redusă și medie de viață, care este planificată să-și înceapă operațiunile în 2028. A doua instalație, o instalație de depozitare geologică în adâncime a deșeurilor de mare activitate, este planificată să fie pusă în funcțiune în jurul anului 2055. Situl nu a fost încă ales.
Misiunile ARTEMIS oferă consiliere prin experți independenți din partea unei echipe internaționale de specialiști convocate de IAEA. Rapoartele evaluează programul național al țării în raport cu Standardele de siguranță și îndrumările tehnice ale IAEA, precum și cu bunele practici internaționale. Misiunea a fost solicitată de România, care intenționează să-și îndeplinească obligațiile asumate în fața Uniunii Europene (UE), ce necesită o revizuire independentă a programelor naționale ale statelor membre ale UE pentru gestionarea deșeurilor radioactive și a combustibilului uzat.
Găzduită de Agenția pentru Deșeuri Nucleare și Radioactive (ANDR), din cadrul Ministerului Energiei, misiunea de zece zile a ARTEMIS a presupus discuții detaliate cu omologii români pentru a revizui subiecte specifice precum strategia națională pentru deșeurile radioactive, inventarul deșeurilor radioactive și finanţarea managementului deşeurilor radioactive.
România generează deșeuri radioactive prin centrala nucleară de la Cernavodă. Aceasta este formată din două reactoare electrice de 650 de megawați (MWe cu apă grea și generează aproximativ 20% din energia electrică a țării. Unitatea 1 a intrat în funcțiune în 1996, iar Unitatea 2- în 2007. În plus, România operează un reactor de cercetare, o fabrică de producere a combustibilului nuclear și utilizează surse radioactive în aplicații medicale și industriale. Reactor de cercetare se află în faza de dezafectare.
„România a dezvoltat o abordare cuprinzătoare a gestionării deșeurilor radioactive și se angajează să dezvolte și să implementeze în continuare un management sigur și durabil al deșeurilor radioactive, încercând în același timp să minimizeze generarea de deșeuri”, a declarat liderul echipei ARTEMIS, Richard Cummings, Director Tehnic al Serviciilor pentru Deșeuri Nucleare, Regatul Unit.
„Guvernul este foarte conștient de pașii necesari pentru a asigura gestionarea în siguranță a deșeurilor sale radioactive și își propune să dobândească expertiza corespunzătoare”.