Acasă » Petrol și Gaze » AEI: Este greu de crezut că Rusia va tăia gazele

AEI: Este greu de crezut că Rusia va tăia gazele

5 aprilie 2022
Import-Export
Bogdan Tudorache

Prețurile gazelor din România, tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) au un nivel comparabil cu cele din Europa, la bursa TTF, și este greu de crezut că Rusia va tăia gazele, însă, dacă acest lucru se va întâmpla, prețurile vor crește, a declarat, pentru Energynomics, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AIE).

”Prețurile BRM au un nivel comparabil cu ce se întâmplă în Europa. Sunt un pic sub TTF, dar urmăresc îndeaproape prețurile din Europa, care sunt la un nivel ridicat în momentul de față. Sincer, mă aștept ca pe tot parcursul anului curent să rămână la acest nivel. Prețul pe perioada următoare va oscila între 490-500-530 de lei/ MWh, și nu cred că va reveni în scădere. Doar că prețurile medii nu sunt așa de ridicate. Prețurile contractelor bilaterale și de import sunt mai mici”, a spus el.

Evident, dacă Rusia va tăia gazul, prețurile vor crește.

”Cu siguranță se vor duce mai sus, cel puțin la noi, iar pe plan european vor crește mult mai mult, dacă se întâmplă asta, dar eu cred că e puțin probabil să se ajungă acolo. Trebuie să vedem că prețul gazelor, față de anul trecut, a crescut foarte mult, și pentru gazele din Federația Rusă. Și atunci, ținând seama de asta, ei și-au cam atins scopul. Mă aștept, mai repede, să fie diverse scenarii mediatice care se vor vehicula și care vor avea la rândul lor, ca și consecință, creșteri ale prețurilor. Nu mă aștept la tăieri, nu are nici o logică, din perspectiva Federației Ruse”, a adăugat expertul AEI.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *