Acasă » Electricitate » Octavian Lalu, Building Research Establishment: Rezistența la foc poate fi determinată prin metode numerice

Octavian Lalu, Building Research Establishment: Rezistența la foc poate fi determinată prin metode numerice

Bogdan Tudorache

Există mai multe clasificări ale rezistenței obiectelor la foc, iar rezistența la foc poate fi calculată cu ajutorul unor teste standardizate, dar și a unor metode numerice avansate, a spus Octavian Lalu, Senior Fire Safety Scientist at BRE – Building Research Establishment, în cadrul webinarului “Securitatea la incendiu – soluții de prevenție”, organizat de Energynomics.

”În testele de rezistență la foc toate produsele sunt supuse unei curbe standardizate care este aceeași în toată Europa. Testele au loc în cuptoare orizontale și verticale și avem și posibilitatea de a realiza teste la scală naturală, însă acestea nu sunt foarte des întâlnite. Există metode numerice avansate, validate prin cele două metode de mai sus”, a spus el.

CFD, sau Computational Fluid Dynamics, oferă soluții pentru studiul dezvoltării și propagării incendiului, mișcarea fumului și gazelor, toxicitatea fumului și impactul asupra ocupanților, studiile de vegetație și efectele eoliene, precum și studiul dezvoltării incendiilor în tuneluri și parcări subterane.

”CFD ne ajută să înțelegem mecanismul de dezvoltare și propagare a incendiilor. Este o metodă foarte complexă, care necesită resurse considerabile. Există și alte metode, cum ar fi FEA sau Finite Element Analysis, care ne ajută să înțelegem comportamentul global al clădirii, pentru a defini sau calcula transferul termic în geometrii foarte complexe, și pe baza transferului termic putem să înțelegem comportamentul fizico-mecanic pentru diferite elemente de construcții”, a adăugat el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI OCTAVIAN LALU

Octavian Lalu a recomandat ca pentru detalii de construcții elementare să fie utilizate metode numerice simplificate (Eurocoduri 199X-1-2).

Webinarul “Securitatea la incendiu – soluții de prevenție”, a fost organizat de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: Eaton Electric și Rockwool România. Asociația #better a fost partener strategic.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *