Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Rusia şi-ar putea reduce producţia de petrol cu 10%

Rusia şi-ar putea reduce producţia de petrol cu 10%

23 ianuarie 2015
Consumatori
Gabriel Avăcăriței

Rusia ar putea înregistra un declin natural al producţiei sale de ţiţei cu cel mult un milion de barili pe zi şi nu intenţionează să-şi reducă producţia în coordonare cu Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), spune vicepremierul Arkadi Dvorkovici.

Rusia este cel mai mare producător mondial de ţiţei, iar producţia sa a ajuns la o medie de 10, 58 milioane de barili pe zi anul trecut, acesta fiind cel mai ridicat nivel de la destrămarea URSS. Dar, sancţiunile occidentale şi scăderea preţurilor reprezintă un risc pentru dezvoltarea principalei surse de venit a Rusiei.

Cel mai mare risc pentru Rusia este reprezentat de scăderea cererii interne.

Chiar dacă în prezent preţul petrolului atinge cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, Dvorkovici exclude posibilitatea ca Rusia să-şi reducă producţia în tandem cu OPEC, în cazul în care organizaţia va lua o astfel de măsură. La finele anului trecut, OPEC, organizaţie din care Rusia nu face parte, a decis îşi menţină nemodificat nivelul de producţie.

„Dacă preţul petrolului rămâne la 50 de dolari/baril pentru o perioadă lungă de timp, desigur că unele proiecte vor deveni mai puţin atractive şi ar putea apărea un mic declin al producţiei, însă nu vom reduce intenţionat producţia”, a declarat Arkadi Dvorkovici, citat de Reuters.

Oficialul rus a adăugat: „Am putea asista la o diminuare a producţiei cu maximum 10%, însă cel mai probabil va fi vorba de una de 300.000-400.000 de barili pe zi. Nu există un motiv pentru o scădere mai mare”.

Conform spuselor lui Dvorkovici, Rusia îşi poate echilibra bugetul la orice preţ al petrolului, care, în opinia sa, va rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă lungă de timp.

Oficialul rus a mai afirmat că cel mai mare risc pentru Rusia este reprezentat de scăderea cererii interne, în condiţiile în care moneda ţării, rubla, a pierdut jumătate din valoarea sa faţă de dolar, în ultimul an.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *