Acasă » Interes general » Sebastian Staicu, BCR: Sprijinim investițiile din PNRR, avem însă nevoie de clarificări

Sebastian Staicu, BCR: Sprijinim investițiile din PNRR, avem însă nevoie de clarificări

12 aprilie 2022
Interes general
Bogdan Tudorache

Prețul energiei a crescut și orice investiție nouă pare să nu mai aibă nevoie de grant – aducând din start randamente IRR suficiente. Pe de altă parte, situația actuală este una de criză și dă un semnal de alarmă companiilor, care trebuie să se protejeze de acest preț al energiei, în condițiile în care pe durata tranziției energetice o volatilitate crescută a prețului este foarte probabilă, a spus Sebastian Staicu, Senior Project Finance Manager, BCR, în cadrul evenimentului „Linii de finanțare prin PNRR – ce proiecte au șanse mai mari”, organizat de Energynomics.

BCR sprijină investițiile realizate prin intermediul PNRR, însă mai este nevoie de câteva clarificări, a spus el. ”Trebuie să ne protejăm de volatilitatea prețurilor. Chiar dacă avem acum în piață un preț de 200-250 de euro/MWh, asta nu înseamnă că aceste prețuri pot fi luate în calcul pe termen lung. Orice investiție în regenerabile este o investiție pe termen lung – de 10-15-25 de ani, finanțările ajungând și ele la perioade de până la 15 ani”, a spus el.

BCR are două linii de produse dedicate PNRR. Primul produs este dedicat eficienței energetice, în special pentru producția pentru autoconsum, cum ar fi centralele solare de acoperiș. ”Lucrăm și cu câțiva parteneri specializați în servicii energetice pe care îi putem recomanda clienților”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI SEBASTIAN STAICU

Un al doilea produs este dedicat capacităților de producție care nu sunt dedicate autoconsumului. ”Credem că este binevenit acest Plan Național de Redresare și Reziliență – PNRR. Credem că este binevenit orice procent de finanțare din PNRR. Noi ne-am gândit că o variantă minimă poate fi un 25% fonduri europene din PNRR, care deja creează un avantaj mare și în accesarea de finanțare bancară. Știm că investitorii vor să mergem până la leverage-uri de 70-75%, dar este mai greu acest lucru, în special din cauza faptului că piața contractelor bilaterale de energie (PPA) este încă în formare”.

Conferința„Linii de finanțare prin PNRR – ce proiecte au șanse mai mari” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: BCR, Electroservice RB, Kawasaki Gas Turbine Europe, Metachim, REI Group.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *