Furnizarea de hidrogen verde produs prin utilizarea energiei regenerabile de la parcul eolian Carlentini, din estul Siciliei, stă la baza acordului dintre Enel Green Power și Sapio. Acordul prevede vânzarea hidrogenului verde către Sapio, acesta fiind produs, stocat și pus la dispoziție începând cu 2023 în unitățile de producție din Carlentini si Sortino, acolo unde își are sediul și NextHy, laboratorul viitorului, aparținând Enel Green Power.
„În contextul în care electrificarea nu este ușor de realizat, hidrogenul verde este soluția cheie pentru decarbonizare, deoarece nu produce emisii și oferă perspective promițătoare de dezvoltare”, a declarat Salvatore Bernabei, CEO al Enel Green Power. „Din acest motiv suntem încântați de acordul cu Sapio. Este un acord care privește spre viitor, combinând inovarea tehnologică și producția sustenabilă”.
„Sapio se angajează ferm să contribuie la realizarea de către UE a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU”, a declarat Alberto Dossi, președintele Grupului Sapio, „Prin acest proiect facem un pas ferm către dezvoltarea sustenabilă în țara noastră. Acordul cu EGP ne oferă, de asemenea, oportunitatea de a integra hidrogenul verde în modelul nostru de afaceri, care se bazează pe expertiză tehnologică în hidrogen și distribuția acestuia în cei peste 100 de ani de activitate. În acest fel, vom putea să acordăm și mai mult sprijin activităților industriale pe care le desfășurăm deja în Sicilia”.
Capacitatea de producție estimată la peste 200 de tone a hub-ului sicilian face obiectul angajamentelor anuale prevăzute în acord. Odată complet operațional, hidrogenul verde va fi produs în principal de un electrolizor de 4 MW, care este produs exclusiv prin energia regenerabilă a parcului eolian existent și, într-o măsură mai mică, de sistemele de electroliză de ultimă generație testate în platformă. Lansat de Enel Green Power în septembrie 2021, Laboratorul pentru Hidrogen NextHy este un exemplu unic de laborator industrial în care activitatea de producție este însoțită constant de cercetare tehnologică. Pe lângă sectoarele rezervate producției la scară largă, există și zone dedicate testării noilor electrolizoare și componentelor precum supape, compresoare și sisteme inovatoare de stocare a substanțelor lichide și solide. În conformitate cu strategia Enel, această activitate va fi deschisă colaborării dintre peste 25 de entități, inclusiv parteneri, părți interesate și start-up-uri inovatoare. Întregul complex este în prezent evaluat cu privire la impactul său asupra mediului, de către Departamentul pentru Teren și Mediu al Regiunii Sicilia.
Proiectul este unul ambițios, care se bazează pe o sursă de energie sustenabilă și care va fi dezvoltat la fiecare verigă a lanțului: datorită acordului cu Sapio, la NextHy, hidrogenul verde nu va fi doar produs, stocat și utilizat la scară industrială, ci va fi și achiziționat și utilizat de companiile care au înțeles că hidrogenul verde este soluția pentru decarbonizarea proceselor de producție. În acest context, actuala abordare experimentală, care este deschisă contribuțiilor externe, va permite echipei laboratorului Enel Green Power să testeze proiectul la scară industrială, astfel încât să creeze cele mai bune condiții pentru un mediu comercial ce poate profita la maximum de toate tehnologiile actuale și viitoare pentru generarea, stocarea și transportul hidrogenului verde.