Majoritatea companiilor sancţionate şi marile amenzi aplicate de Consiliul Concurenţei sunt date companiilor cu capital străin, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la finalul audierii în Comisia economică, industrii şi servicii din Senat. Consiliul a fost acuzat de senatorul Daniel Zamfir că amendează cu preponderență companii cu capital românesc.
„Am explicat că situaţia este exact invers. Abordarea e unitară, pentru că avem un singur document: instrucţiunile de sancţionare. În general companiile investigate şi companiile sancţionate sunt companiile mari care, asta e situaţia în România, companiile mari au mai degrabă capital străin decât capital românesc. Deci companii mari cu capital autohton sunt câteva, şi câteva private şi câteva de stat, dar marea majoritate a companiilor sancţionate de noi şi marile amenzi sunt date companiilor cu capital străin. Repet, nu pentru că avem ceva cu capitalul străin. Nu avem misiunea să ţintim capitalul străin, ci asta e realitatea în România, acolo sunt companiile mari”, a spus Bogdan Chiriţoiu, potrivit Agerpres.
El a menţionat că 90% dintre amenzile pe care instituţia le aplică sunt către companii cu capital străin.
Preşedintele Consiliului Concurenţei a fost prezent luni la Comisia economică, industrii şi servicii din Senat unde a fost prezentată analiza „Raport asupra investigaţiilor derulate şi sancţiunilor aplicate de către Consiliul Concurenţei din anul 2019 până în prezent”.
Senatorul Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice, a reproşat Consiliului Concurenţei un „apetit crescut” de a amenda cu sume „consistente” companii autohtone şi chiar companii de stat, în condiţiile în care există o „lentoare” de a lua măsuri împotriva companiilor care „fie au înţelegere, se cartelizează, fie au un monopol de piaţă”.
„Noi, colegii din Comisia economică, nu ne-am erijat în a judeca deciziile Consiliului Concurenţei, ci pur şi simplu tragem un semnal de alarmă asupra faptului că există o abordare diferită în raport de companii, cu predilecţie sunt sancţionate companiile cu capital de stat şi chiar companiile de stat care, din punctul meu de vedere, nu ar fi trebuit abordate aşa, chiar preşedintele Consiliului Concurenţei ne-a spus despre preocupările Consiliului Concurenţei de a viabiliza economic companiile de stat – CFR Marfă, Tarom. Or, o viabilizare economică dându-i amendă 16 milioane de lei (n.r. companiei Tarom) cred că e departe de obiectivul propus de domnul Chiriţoiu (…) Există o abordare diferită a Consiliului Concurenţei în raport cu alte sectoare. Cum aţi văzut în piaţa carburanţilor, în sistemul bancar, în piaţa energiei, chiar pe piaţa asigurărilor, există aşa o lentoare a Consiliului Concurenţei de a lua măsuri împotriva companiilor care fie au înţelegere, se cartelizează, fie au un monopol de piaţă. În schimb, (există) un apetit crescut al Consiliului Concurenţei de a amenda şi cu sume consistente companii autohtone şi chiar companii de stat”, a susţinut luni Zamfir, după audierea în comisie a preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
El a subliniat că audierea conducerii Consiliului Concurenţei a avut loc în urma unei sesizări venite din partea Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, după o investigaţie a Consiliului Concurenţei care s-a soldat cu amenzi „extrem de mari”.
Zamfir a mai spus că 81 din 86 de companii, majoritatea cu capital românesc, au fost sancţionate de Consiliul Concurenţei.