Acasă » Termo » Noua strategie de termoficare a Capitalei va încuraja deschiderea pieței pentru investiții private

Noua strategie de termoficare a Capitalei va încuraja deschiderea pieței pentru investiții private

9 mai 2022
Termo
Bogdan Tudorache

Primăria Capitalei va schimba strategia de termoficare a Bucureștiului, iar la discuțiile de joi asupra noii strategii, care înseamnă, în principal, deschiderea pieței de termie către producători și furnizori privați, au participat Nicușor Dan, primarul Capitalei, reprezentanți ai producătorilor de energie electrică, operatori ai sistemelor de distribuție de energie și gaz, experți în eficiență energetică, reprezentanți ai asociațiilor de proprietari și reprezentanți politici, a anunțat deputatul Claudiu Năsui.

Ca urmare a noii strategii, Bucureștiul va permite locuitorilor săi să beneficieze de noi posibilități de producere a agentului termic pentru casele lor. Un prim pas în această direcție este ca Termoenergetica să nu mai fie singurul furnizor de agent termic în București.

“În cadrul întâlnirii am anunțat că primăria municipiului București va susține inițiativele private în sectorul de termoficare a Bucureștiului și va ajuta cat mai mult la facilitarea acestora. Avem nevoie de investiții noi, care să ducă apă caldă și în zonele Bucureștiului care au avarii dese sau care sunt mai slab deservite de sistemul actual”, a declarat Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

“Bucureştenii au nevoie de noi soluții de încălzire. E nevoie să venim în sprijinul sistemului actual, moștenit de pe vremea comunismului, prin diversificarea surselor de producere, distribuție și furnizare de agent termic. Trebuie să ne uităm la bune practici din alte capitale europene și să permitem investiții private în sistemul de termoficare. Nu renunțăm la sistemul centralizat, dar acesta trebuie să permită complementaritatea cu alte soluții adaptate nevoilor bucureștenilor, precum centralele de bloc, de cartier sau noi capacități de producere a apei calde din surse regenerabile, pompe de căldură sau energie geotermală” a adăugat deputatul USR de București, Cristina Prună.

„Bucureștenii nu trebuie să mai fie prizonieri într-un sistem care nu le oferă nici căldură nici apă caldă. Monopolul de stat nu a dus niciodată la soluții bune sau competitive. Dacă chiar vrem să avem căldură în case, trebuie este să deschidem piața astfel încât oamenii să aibă alternative. Trebuie să încurajăm investițiile în centrale, cum sunt cele de cvartal, și în noi surse de căldură. Singurul mod în care bucureștenii nu vor mai fi condamnați să stea în frig este dacă au alternative”, a spus, la rândul său, deputatul USR Claudiu Năsui.

În același timp, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a subliniat că există un efort susținut din partea primăriei pentru a reabilita cât mai mulți kilometri de conducte ale Termoenergetica. În total, rețeaua primară de termoficare a Bucureștiului se întinde pe 954 de km de conductă, din care 771 de km necesită reabilitare.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *