Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Shell își diminuează cheltuielile cu 15 miliarde de dolari

Shell își diminuează cheltuielile cu 15 miliarde de dolari

30 ianuarie 2015
Explorare și producție
energynomics

Acțiunile Royal Dutch Shell au scăzut, joi, după ce compania petrolieră a ratat ţinta de profit și a anunțat că-şi va reduce, pentru o perioadă de trei ani, cheltuielile cu 15 miliarde de dolari, măsură ce reflectă o scădere abruptă a prețurilor petrolului.

Directorul executiv Ben van Beurden însă a avertizat asupra unei posibile reacţii exagerate la scăderea cu 60 la sută a prețurilor la petrol din luna iunie, păstrând în același timp dividendele neschimbate, pentru a calma investitorii.

„Avem o abordare prudentă și trebuie să fim atenți să nu reacționăm exagerat faţă de scăderea recentă a prețurilor la petrol”, a spus van Beurden, conform Reuters.

Acțiunile Shell au scăzut, după ce firma a anunţat că venitul net ajustat pentru al patrulea trimestru din 2014 a fost de 3,3 miliarde de dolari, ratând estimările cu mai mult de 20 la sută. „A fost o ratare imensă în reţeaua upstream „, a declarat Raymond James, analist al Bertran Hodee.

Cei 15 miliarde de dolari cu care se vor reduce cheltuielile, vor însemna anularea și amânarea unor proiecte până în 2017, ceea ce ar reprezenta o reducere de 14% pe an faţă de investițiile de capital de 35 miliarde de dolari din 2014.

Reflectând noile condiţii date de prețul petrolului, Shell, după ce a declarat în octombrie că va păstra cheltuielile sale pe 2015 neschimbate, a anunțat că va trebui să taie unul din cele mai mari programe de investiții de capital în industrie.

„Shell are in vedere reduceri suplimentare ale cheltuielilor de capital, dacă piaţa va evolua în acea direcţie, cu scopul de a păstra potențialul de creștere pe termen mediu”, se arată într-un comunicat.

Marii jucători, inclusiv rivalii BP și Total au declarat că nu intenționează să reducă dividendele lor, sporind atractivitatea acţiunilor pentru investitori, chiar dacă prețurile petrolului rămân scăzute. Cele mai multe companii majore au anunțat deja reduceri ale cheltuielilor de capital de aproximativ 10-15% și vânzarea unor active în valoare de zeci de miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *