Acasă » Regenerabile » Giles Dickson: REPowerEU este strategia de care avem nevoie pentru a accelera investițiile în regenerabile

Giles Dickson: REPowerEU este strategia de care avem nevoie pentru a accelera investițiile în regenerabile

17 mai 2022
Regenerabile
Bogdan Tudorache

Comisia Europeană va prezenta miercuri noua sa strategie energetică REPowerEU, cu ajutorul căreia putem accelera investițiile în proiecte regenerabile, prin simplificarea autorizațiilor pentru noile proiecte eoliene și solare, a declarat Giles Dickson, CEO WindEurope, în cadrul conferinței RESinvest 2022. „Să sperăm că Bruxelles-ul primește mesajul de la acest eveniment în această seară, tare și clar: că Europa de Sud-Est vrea să-și joace rolul în cadrul acestui proces”, a spus el.

„Europa are o nouă abordare energetică: nu mai vor exista importuri de energie din Rusia în 2027. Pentru a ajuta la înlocuirea acestora, sunt necesare mai multe surse regenerabile, dezvoltate mai rapid. Asta trebuie să facem. Importurile de combustibili fosili sunt scumpe, în timp ce energia eoliană și solară sunt ieftine. Eolianul și solarul sunt locale, creează locuri de muncă, sunt curate. Tranziția accelerată către un sistem de energie regenerabilă bifează toate beneficiile: schimbările climatice, creșterea locurilor de muncă, securitatea energetică pentru Europa”, a spus Giles Dickson.

„Sud-estul Europei este deosebit de binecuvântat cu resurse eoliene și solare excelente. Această regiune a Europei produce deja multă energie regenerabilă. Vântul reprezintă 11% din toată energia electrică pe care o consumă România. Este de 11% în Croația. În Grecia este de 18%. Și deocamdată țările din această regiune nu au încă atât de multe ferme eoliene sau de multă capacitate solară instalată. Potențialul de extindere este uriaș. Este bine să vedem că țările din această regiune profită de acest potențial, accelerând procesul. Guvernul României are acest nou concurs de granturi de capital care tocmai s-a deschis pentru noi proiecte eoliene și solare – cu termen limită 31 mai. La începutul anului viitor România va face prima sa licitație de contracte pentru diferență (CfD) pentru noi proiecte eoliene și solare. Bulgaria are și ea în vedere CfD-uri. Grecia are ambiții mari atât în ​​ceea ce privește eolianul onshore, cât și în cel offshore, așa cum vom auzi în curând de la guvernul elen”, a adăugat el.

Dickson a subliniat importanța lanțurilor de aprovizionare.

„Aici, în România, Schaeffler produce rulmenți pentru turbinele eoliene. La Craiova, Electroputere produce deja transformatoare pentru turbine eoliene. Pot exista și mai multe investiții în acest sens”, a mai spus el.

Dickson a adăugat că miercuri Comisia Europeană va anunța noul său plan de acțiune REPowerEU.

„Planul de acțiune REPowerEU este noua strategie energetică a UE. Așa scăpăm de importurile rusești de energie și intrăm puternic în zona regenerabilelor. Aici lucrurile devin serioase. REPowerEU este modul în care putem accelera investițiile în surse regenerabile, modul în care putem simplifica autorizarea pentru noi eoliene și noi solare. Să sperăm că Bruxelles-ul primește acest mesaj, de la acest eveniment în această seară, tare și clar: Europa de Sud-Est vrea să-și joace rolul în cadrul acestui proces”, a conchis CEO-ul WindEurope.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *