Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » 30.000 de petrolişti au intrat în grevă în SUA

30.000 de petrolişti au intrat în grevă în SUA

2 februarie 2015
Explorare și producție
energynomics

Sindicatul United Steelworkers (USW), care reprezintă angajaţii a peste 200 de rafinării, terminale petroliere şi fabrici producătoare de conducte şi produse chimice, a declaşat grevă la nouă unităţi de producţie, acesta fiind cel mai amplu protest din ultimii 35 de ani, relatează Bloomberg, preluat de Mediafax.

Protestul are la bază neînțelegeri cu patronatele pentru prelungirea contractului colectiv de muncă pentru 30.000 de angajați, care a expirat duminică. Sindicatul a respins cinci oferte de contract făcute de Royal Dutch Shell în numele companiilor petroliere, de la începerea negocierilor, pe 21 ianuarie. Ultima grevă declanșată de USW la nivel național a fost în 1980, și a durat trei luni. O grevă a tuturor membrilor USW ar putea întrerupe 64% din producţia de carburanţi din Statele Unite.

Shell reprezintă industria petrolieră în negocierile cu sindicaliștii, fără success până acum, din moment ce două propuneri au fost refuzate de sindicaliști. După ultima respingere, „Shell a refuzat să ne prezinte o contraofertă şi a părăsit masa negocierilor. Nu am avut altă soluţie decât să anunţăm greva”, a declarat preşedintele USW, Leo Gerard.

“E vorba despre siguranță și sănătate, probleme pe care muncitorii le întâmpină în fiecare zi, precum munca peste program, standarde de monitorizare a oboselii, pe care companiile le modifică după bunul plac”, a precizat Ruben Garza, Directorul Executiv al USW.

Gary Beevers, cel care conduce negocierile din partea USW, a declarat într-un comunicat: “Această grevă nu este despre bani, este despre impunerea oneroasă de ore suplimentare de muncă; măsuri de protecție slabe pentru personal; condiții de muncă periculoase pe care industria continua să le ignore; apariția zilnică a incendiilor, emisiilor, scurgerilor și exploziilor care amenință comunitățile locale fără ca industria să ia măsuri; refuzul companiilor să ofere oportunități pentru muncitorii necalificați; erodarea calității mediului de lucru, unde muncitorii membri de sindicat, calificați și experimentați, sunt înlocuiți de contractori externi.”

Ray Fisher, un purtător de cuvânt al Shell, a afirmat într-un comunicat că grupul rămâne dedicat rezolvării diferendelor cu USW şi speră că discuţiile vor fi reluate cât mai curând pentru încheierea unui contract cu durata de trei ani. Între timp, actualul contract colectiv de muncă a fost prelungit printr-o anexă cu o zi, timp pentru negocieri. Rafinăriile afectate de grevă, din California, Washington, Kentucky şi Texas, aparţin companiilor Tesoro, Marathon Petroleum, Shell şi LyondellBasell Industries.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *