11 elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ au câştigat 100.000 de dolari, marele premiu al Zayed Future Energy Prize, ediția din acest an, cu un proiect care presupune transformarea liceului într-o școală sustenabilă, eficientă energetic, re-editând isprava României din 2014, când premiul pentru Europa a fost câștigat de către Liceul „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad, scrie adevărul.ro.
Competiția internațională Zayed Future Energy Prize este un concurs anual care premiază proiecte ce au la bază impactul benefic, inovația, viziunea pe termen lung și leadershipul din domeniul energiei regenerabile și sustenabilității.
„Tema concursului se referea la economisirea resurselor energetice ale Pământului. Noi ne-am gândit să realizăm un proiect cu mai multe metode de a pune în practică acest lucru chiar pentru liceul nostru“, spune Ana Rotaru, liderul echipei, pentru adevărul.ro
Pentru organizare, „am făcut echipe pe culori: echipa «Blue», de exemplu, se ocupa de aplicarea unor soluţii pentru reciclarea apei, echipa «Green» a găsit varianta plantaţiei de paulownia, cei de la «White» studiau impactul asupra mediului, cei de la «Black» răspundeau de inovaţie“, explică un co-echipier. Obiectivul era transformarea clădirii într-una ecologică.
„Unul dintre obiectivele proiectului vizează economisirea de energie electrică prin schimbarea a peste 500 de corpuri de iluminat care funcţionează acum în liceu. LED-urile de pe holuri vor avea şi temporizatoare. Tot pentru economisirea energiei electrice, vom monta panouri solare pe sala de sport şi le vom cupla la sistemul electric al şcolii“, descrie proiectul o elevă participantă la proiect.
Demonstrativ, vor fi montate și pavele în interiorul clădirii, care produc energie când se pășește pe ele. „Sistemul se numeşte piezoelectricitate şi funcţionează pe bază de cristale de cuarţ care produc curent electric atunci când sunt călcate. Vom monta sistemul în scop demonstrativ în zona cea mai circulată a clădirii, undeva la intrarea elevilor, pe o suprafaţă de circa 15-20 de metri pătraţi“, precizează profesorul Alexandru Iacob.
În proiect se va folosi și aerogel, „o clasă specială de materiale poroase obţinute prin uscarea unui gel umed. Absoarbe complet radiaţiile infraroşii şi permite accesul luminii solare în interiorul clădirii. Materialul este utilizat de cei de la NASA. Ei l-au şi perfecţionat“, mai spune profesorul Iacob. „Per total, prin toate aceste sisteme, vom obţine o reducere până la 70% a energiei electrice consumate, conform calculelor după facturile liceului“, spune liderul echipei de liceeni, citat de cotidianul amintit.
Proiectul prevede şi captarea apei de ploaie şi filtrarea acesteia pentru a putea fi folosită la toalete, montarea unor sisteme de temporizatoare la toate sursele de apă din liceu şi plantarea de arbori din specia paulownia pe un teren pus la dispoziţie de Primăria Neamț.
„Este o specie originară din China, care absoarbe din atmosferă cantităţi de 10-20 de ori mai mari de dioxid de carbon decât un arbore obişnuit. Are şi un ritm foarte mare de creştere, atingând o înălţime de 20 de metri în numai doi ani. Am zis să fie un copac special, iar din calcule a reieşit că vom putea planta pe două hectare“.