###author###
Preluarea Institutului de Cercetare Ştiinţifică, Inginerie Tehnologică şi Proiectare Mine pe Lignit (ICSITPML) Craiova de către Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) a fost blocată de o AGA întrunită la București, au spus surse din cadrul institutului pentru energynomics.ro.
Situația financiară delicată a complexului, alături de transferarea unor active miniere marginale către CET Govora au condus la un vot negativ pentru preluarea creanțelor institutului și transformarea sa într-un departament al companiei energetice.
ICSITPML a intrat în insolvență din iunie 2014, după un control al ANAF Dolj, au mai specificat surse din institut pentru energynomics.ro. O soluție ipotetică pentru salvare era preluarea sa de către CE Oltenia, care-i este și cel mai important client.
Această dependență a dat naștere unui lanț întreg de slăbiciuni, printre care incapacitatea organizatorică de a se angaja și în alt tip de proiecte, nu doar pentru exploatări de suprafață. Despre contracte peste hotare nici nu s-a pus problema.
În mai puțin de un an ICSITPML Craiova s-ar putea închide
Acum, viitorul este incert, și în mai puțin de un an ICSITPML Craiova s-ar putea închide, dacă nu se găsesc soluții. Cei 40 de angajați sunt specializați în domenii care variază de la topologie și geologie la construcții, expertiză capitală pentru proiectarea lucrărilor în cariere de suprafață.
Pentru realizarea proiectelor / lucrărilor de cercetare-dezvoltare şi proiectare, ICSITPML Craiova are structurată activitatea în cadrul unui departament de proiectare (5 colective de proiectare /cercetare) si a patru compartimente tehnico-funcţionale specifice. Este deţinut în proporţie de 90% de Ministerul Economiei.
Controlul ANAF Dolj din prima jumătate a lui 2014 a stabilit că institutul are de achitat o datorie de peste 260.000 de lei și s-a pus sechestru pe mijloacele fixe și pe conturile bancare , deși conducerea institutului a susținut că această datorie provine din neglijența Ministerului de Finanțe.
Prin penalizări și majorări, institutul avea creanţe de 373.876 de lei şi datorii de 698.389 de lei. Veniturile totale estimate, aprobate în bugetul pe 2014 de către Departamentul de Energie, s-au ridicat la 1,264 milioane de lei, identic cu cheltuielile. Administrator judiciar a fost numit BNP Consult SPRL, iar ulterior administrator special Dan Codescu.
Institutul de Cercetări Ştiinţifice şi Proiectări Mine pe Lignit din Craiova a fost înfiinţat în 1967 ca o necesitate firească a dezvoltării industriei miniere din Oltenia. În această zonă urma să se facă deschiderea şi punerea în exploatare a şase mari bazine miniere (Rovinari, Motru, Jilţ, Gilort – Amaradia, Berbeşti şi Husnicioara), cu producţia cărora trebuia să se alimenteze cinci centrale termoelectrice ce asigurau o parte importantă din baza energetică a ţării.
Înfiinţat cu un număr de 153 de salariaţi, din cadrele fostului Trust Minier Oltenia, institutul avea în 1989 un număr de 1.000 de salariaţi, distribuiți la București, Ploiești, Oradea, Câmpulung Muscel și Craiova.