Acasă » Electricitate » Hidro » Comisarul european pentru Mediu este încrezător cu privire la viitorul energiei hidro

Comisarul european pentru Mediu este încrezător cu privire la viitorul energiei hidro

16 iunie 2022
Hidro
energynomics

Hidrocentralele vor continua să aibă un rol în mixul energetic al Europei, în pofida impactului lor asupra mediului, şi fiecare stat-membru va face o analiză atentă de impact înainte de a continua cu proiectele din acest domeniu, a declarat joi comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius.

„Dacă vrem să ne atingem obiectivele în termeni de decarbonizare a energiei şi să avem o aprovizionare stabilă cu energie vom avea nevoie de diferite surse de energie, inclusiv energia hidro. Va fi principala sursă de energie? Nu cred, dar cu siguranţă va juca rolul său minor”, a spus Sinkevicius, cu ocazia unei conferinţe organizate de Eurelectric, asociaţia care reprezintă industria de electricitate de pe tot continentul european, potrivit Agerpres.

Referindu-se la obiectivele incluse în strategia UE privind biodiversitatea, care prevede, printre altele, redarea cursului liber a cel puţin 25.000 kilometri de râuri sau scoaterea din funcţiune a barajelor vechi, comisarul Sinkevicius a apreciat că nu există o contradicţie între obiectivele privind protejarea mediului şi extinderea rapidă a energiilor regenerabile.

„Toţi suntem de acord că energiile regenerabile reprezintă viitorul. Şi este clar că trebuie să le introducem mai rapid decât o facem acum, în special atunci când vorbim despre aspectele care au legătură cu procedurile birocratice, cu eliberarea autorizaţiilor. De aceea, este important să căutăm sinergii, să avem zone clare unde ne putem extinde rapid, dar şi să păstrăm echilibrul cu natura”, a afirmat comisarul european pentru Mediu.

În ceea ce priveşte întârzierile care există în eliberarea autorizaţiilor pentru proiectele de producţie a energiei din surse regenerabile, care în unele cazuri pot dura până la cinci-şase ani, în funcţie de proiect, Virginijus Sinkevicius s-a declarat încrezător că, în viitor, perioada de aşteptare va putea fi scurtată, graţie celor mai recente propuneri venite de la Comisia Europeană privind zonele prioritare.

În acelaşi timp, oficialul a subliniat importanţa ca, la nivel statelor membre, să existe suficientă finanţare şi resurse pentru agenţiile care trebuie să realizeze studiile de impact pentru proiectele de producţie a energiei din surse regenerabile. 

„Legislaţia trebuie respectată, dar nu poate să devină o piedică. Trebuie să urgentăm tranziţia energetică şi cred că ceea ce am făcut bine este să ne uităm la procedurile din statele membre, pentru că diferă foarte mult, şi să încercăm să găsim o soluţie unificată care poate fi implementată şi care să asigure că eliberarea autorizaţiilor durează, în cel mai bun scenariu, un an”, a declarat comisarul european.

Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *