În urma lansării de către Dumitru Chisăliță a campaniei “Prețuri Corecte la Gaze”, energynomics.ro a solicitat explicații din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Reamintim că pe parcursul lunii ianuarie 2015, Dumitru Chisăliță a analizat în mai multe articole modul în care a fost pregătită și în care s-a desfășurat liberalizarea pieţei interne de gaze naturale pentru clienţii noncasnici la data de 1 ianuarie 2015, precum și care a fost impactul acesteia.
În spiritul unei informări complete și pentru clarificarea contextului liberalizării pieței de gaze pentru clienții non-casnici, energynomics.ro a preluat opiniile și observațiile lui Dumitru Chisăliță, considerându-le relevante cel puțin pentru o parte dintre clienții noncasnici, care s-au regăsit în observațiile respective.
Liberalizarea pieţei de gaze pentru clienţii non-casnici – o oportunitate pentru furnizori
Cu cât a crescut prețul gazului ofertat la clienții non-casnici de la 1 ianuarie 2015
Redăm mai jos poziția ANRE, așa cum ne-a fost transmisă la redacție [sublinierile ne aparțin]:
Având în vedere liberalizarea pieţei interne de gaze naturale pentru clienţii noncasnici la data de 1 ianuarie 2015, în conformitate cu prevederile art. 179 alin. (2), lit. (a) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi luând în considerare necesitatea încheierii până la această dată a contractelor de vânzare-cumpărare aferente furnizării de gaze naturale în regim negociat, prin Ordinul ANRE nr.107/2014 pentru stabilirea unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii noncasnici în perspectiva eliminării preţurilor finale reglementate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.780/27.10.2014 a fost instituit un set de măsuri de ordin legislativ cu privire la furnizarea gazelor naturale la clienţii noncasnici, în perspectiva eliminării preţurilor finale reglementate pentru această categorie de clienţi.
În principal, actul normativ menţionat anterior a urmărit pe de o parte, informarea de către furnizori a clienţilor noncasnici din piaţa reglementată cu privire la etapele şi implicaţiile liberalizării pieţei de gaze naturale pentru aceştia prin intermediul unor notificări lunare, iar pe de altă parte stabilirea regulilor privitoare la derularea raporturilor contractuale în care sunt implicaţi clienţii noncasnici, pe fondul trecerii acestora de pe piaţa reglementată pe piaţa concurenţială, în scopul asigurării continuităţii în furnizarea gazelor naturale în perioada sezonului rece pentru acei clienţi noncasnici care nu au încheiat până la momentul liberalizării un contract de vânzare-cumpărare aferent furnizării negociate.
În completarea celor menţionate mai sus, precizăm că:
- notificarea clienţilor noncasnici de pe piaţa reglementată de către furnizorii acestora a fost făcută lunar, în perioada 1 noiembrie-31 decembrie 2014;
- prin intermediul notificării, clienţii menţionaţi anterior au fost informaţi cu privire la încetarea aplicabilităţii preţurilor reglementate începând cu data de 1 ianuarie 2015 şi necesitatea încheierii până la 31 decembrie 2014 a contractelor de vânzare-cumpărare aferente furnizării gazelor naturale în regim negociat, oferta comercială propusă de către furnizorul lor, precum şi informaţii privind opţiunile clientului noncasnic în situaţia neacceptării ofertei propuse de furnizor;
- în vederea informării corecte, complete şi precise a clienţilor noncasnici din piaţa reglementată, Ordinul preşedintelui ANRE nr.107/2014 a instituit obligaţia furnizorilor care au în portofoliul propriu clienţi noncasnici din piaţa reglementată de a transmite ANRE, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a acestui ordin (1 noiembrie 2014), modelul propriu de notificare în care să se regăsească toate cerinţele în materie de informare;
- de asemenea, conform acestui ordin, ANRE monitorizează îndeplinirea de către furnizori a obligaţiilor de notificare către toţi clienţii noncasnici din piaţa reglementată, precum şi datele referitoare la activitatea de furnizare desfăşurată în perioada de tranziţie 1 ianuarie – 30 iunie 2015, furnizorii având obligaţia de a raporta aceste informaţii.
De asemenea, menţionăm că având în vedere că momentul liberalizării pentru clienţii noncasnici a fost 1 ianuarie 2015, Ordinul preşedintelui ANRE nr.107/2014 introduce o perioada de tranziţie în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2015, în care se asigură continuitatea furnizării gazelor naturale în perioada sezonului rece pentru acei clienţi noncasnici care nu au încheiat până la momentul liberalizării un contract de vânzare-cumpărare aferent furnizării negociate.
În situaţia în care clientul noncasnic nu acceptă oferta primită de la furnizorul actual, nu există riscul de a fi deconectat de la alimentarea cu gaze naturale în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015, acesta având următoarele opţiuni:
- posibilitatea exercitării dreptului de eligibilitate prin încheierea unui nou contract prin negocierea acestuia cu furnizorul actual, respectiv acceptarea unei oferte-tip publicate de către acesta, sau schimbarea furnizorului de gaze naturale. Pentru a veni în sprijinul clienţilor, ANRE a afişat pe pagina de internet proprie „Link-urile către ofertele-tip publicate pe paginile de internet ale furnizorilor”, la adresa http://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/informaţii-de-interes-public/furnizori-gaze-naturale;
- asigurarea furnizării gazelor naturale de către furnizorul actual în baza contractului de furnizare a gazelor naturale în vigoare (încheiat în baza contractului-cadru pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, aprobat de ANRE), la preţul din oferta propusă de către acesta, începând cu data de 1 ianuarie 2015 şi până la data încheierii de către clientul noncasnic a unui contract de vânzare-cumpărare aferent furnizării gazelor naturale în regim negociat, dar nu mai târziu de 30 iunie 2015.
Practic, furnizorii de gaze naturale au avut obligaţia de a notifica lunar, în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, clienţii noncasnici din portofoliul lor care se aflau pe piaţa reglementată, cu privire la implicaţiile liberalizării pieţei de gaze naturale de la dată de 1 ianuarie 2015. Prin intermediul notificărilor, furnizorul clientului noncasnic menţionat anterior a propus acestuia şi o ofertă pentru situaţia în care clientul noncasnic alege să-şi exercite dreptul de eligibilitate şi să încheie cu acesta un contract de vânzare-cumpărare aferent furnizării gazelor naturale în regim negociat, dar a precizat şi care sunt opţiunile clientului noncasnic în situaţia neacceptării ofertei propuse.
Astfel, clientul are dreptul să îşi aleagă orice furnizor de gaze naturale şi să negocieze cu acesta contractul sau să accepte o ofertă-tip publicată de către acesta. În situaţia în care clientul noncasnic din piaţa reglementată nu a încheiat, până cel târziu la dată de 31 decembrie 2014, cu furnizorul actual sau cu un alt furnizor un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, fie prin negociere directă a preţului şi a condiţiilor comerciale, fie prin acceptarea unei oferte-tip, acestuia i se asigură furnizarea gazelor naturale de către furnizorul actual, la preţul din oferta propusă, începând cu data de 1 ianuarie 2015 şi până la data încheierii de către acesta a unui contract aferent furnizării în regim negociat, dar nu mai târziu de 30 iunie 2015. De asemenea, prin notificare li s-a precizat clienţilor că „Lista operatorilor economici, titulari de licenţă de furnizare a gazelor naturale” este publicată pe pagina Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
Totodată, pentru a asigura accesul clienţilor finali la informaţiile privind condiţiile comerciale de furnizare a gazelor naturale, în etapa pre-contractuală şi în etapa contractuală, a fost elaborat şi aprobat Ordinul ANRE nr.107/2014 pentru stabilirea unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii noncasnici în perspectiva eliminării preţurilor finale reglementate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.780/27.10.2014.
În acest sens, pentru a da posibilitatea clientului final de a compara mai multe oferte, s-a instituit obligaţia furnizorului de a elabora oferte-tip pentru categoriile de clienţi finali aflaţi în portofoliul propriu, care se încadrează în categoriile A1-A2 şi B1-B4. Ofertele-tip sunt publicate de furnizor pe pagina proprie de internet şi la punctul unic de contact, iar la cererea clientului final se pun la dispoziţie şi în formă tipărită sau în formă electronică, în mod gratuit. Totodată, pentru a putea fi comparate, a fost stabilit un set minim de informaţii, pe care trebuie să le conţină o ofertă-tip.
Prin instituirea obligaţiilor de informare ce revin furnizorilor de gaze naturale, ANRE a urmărit ca acestea să permită clienţilor finali să aibă acces cu uşurinţă la informaţii privind ofertele existente pe piaţă, actualizate şi având un grad de detaliere suficient din punct de vedere al raportului preţ/servicii oferite. Aceste modalităţi de informare permit clienţilor finali să beneficieze de un volum de informaţii corespunzător nevoilor lor, astfel încât să le fie asigurată posibilitatea de a alege în cunoştinţă de cauza furnizorul de gaze naturale, în contextul unei competiţii sporite între furnizori.
În plus, dorim să menţionăm că principalul efect al liberalizării pieţei gazelor naturale este dezvoltarea concurenţei pe această piaţă. În conformitate cu prevederile art. 174 alin. (1) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, piaţa de gaze naturale este compusă din piaţa reglementată şi piaţa concurenţială. Potrivit dispoziţiilor art. 177 alin. (1) din Legea anterior menţionată „Pe piaţa concurenţială, tranzacţiile comerciale cu gaze naturale se fac angro sau cu amănuntul, cu respectarea reglementărilor ANRE, iar preţurile se formează pe baza cererii şi a ofertei, că rezultat al mecanismelor concurenţiale.”
Prin urmare, prin intrarea pe piaţa concurenţială a unui număr mai mare de clienţi finali, va creşte competiţia între furnizorii de gaze naturale în vederea extinderii ariei de clienţi, ceea ce va fi un stimulent pentru aceştia de a oferi servicii de calitate la preţuri accesibile.
NOTA REDACȚIEI
În momentul de față, pe site-ul ANRE [aici], Lista deținătorilor de licență de furnizare a gazelor naturale cuprinde 120 de societăți. Lista cu trimiteri către site-urile furnizorilor, la ofertele tip, cuprinde 60 de link-uri.