Acasă » Interes general » Ministerul Energiei din România se concentrează pe oportunitățile tranziției energetice

Ministerul Energiei din România se concentrează pe oportunitățile tranziției energetice

22 iunie 2022
Interes general
energynomics

Ministerul Energiei din România este optimist în ceea ce privește tranziția energetică, a declarat secretarul de stat George Niculescu, la conferința “Romanian Energy Day 2022”, eveniment organizat de Centrul Român al Energiei, la Bruxelles. „În pofida ultimelor provocări care par să pună din nou sectorul energetic sub semnul întrebării, noi, la Ministerul Energiei, suntem hotărâți să analizăm oportunitățile atunci când vine vorba de depășirea acestei tranziții pe care am început-o deja”, a subliniat George Niculescu. El a insistat asupra faptului că procesul de consolidare a sectorului energetic din România necesită eforturi consistente în ceea ce privește investițiile pentru dezvoltarea și modernizarea sistemului energetic. „Țin să subliniez că avem la dispoziție fonduri fără precedent pentru acest obiectiv”, a adăugat el, referindu-se la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) și Fondul de Modernizare.

Primul apel de proiecte lansat prin PNDR, în valoare totală de 460 de milioane de euro, va duce la instalarea a aproximativ 950 de megawați din surse regenerabile, atât proiecte eoliene, cât și solare. Un alt apel, în valoare de aproximativ 104 milioane de euro, pentru finanțarea capacității de stocare a energie electrice va fi lansat foarte curând, a spus el, „pentru că toate aceste surse regenerabile au nevoie și de echilibrare”. De asemenea, 260 de milioane de euro vor fi disponibile pentru producerea de baterii, pentru ca România „nu doar să importe tehnologia, ci să o și producă pe plan intern”. Din Fondul de Modernizare, România a aprobat deja proiecte individuale pentru Transelectrica, în valoare totală de 475 milioane de euro, a reamintit George Niculescu.

Un alt subiect important este cel al gazelor naturale, deoarece iarna se apropie și România trebuie să fie pregătită cu rezerve diversificate de gaze naturale și cu rute diversificate de accesare a gazelor naturale. „În urmă cu o săptămână, compania Black Sea Oil and Gas a început producția de gaze naturale în Marea Neagră, astfel că în sistemul de transport vor intra 1 miliard de metri cubi pe an.”

Vorbind despre potențialul offshore-ului românesc, secretarul de stat s-a referit și la energia eoliană offshore. „Mai spun o dată, lucrăm în cadrul Ministerului Energiei la elaborarea unei legi a energiei eoliene offshore care să ne dea posibilitatea de a valorifica potențialul regenerabil din Marea Neagră într-un mod care să mențină un echilibru între interesele investitorilor și nevoile pieței românești și ale consumatorilor români”, a declarat George Niculescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *