###author###
Chestiunea renegocierii liberalizării preţului la gaze naturale, discutată cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene de către oficialităţile române, nu este nouă, susţine fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu. Chiar dacă FMI şi CE cer din nou realizarea calendarului de liberalizare, Nicolescu spune că amânarea a fost discutată cu fostul comisar pentru energie, Gunther Oettinger, pentru data de 1 iulie.
FMI şi CE au cerut creşterea abruptă a preţului la gaze pentru populaţie şi CET-uri din aprilie, fapt ce a dus la amânarea semnării unei noi scrisori de intenţie care ar permite României să efectueze trageri complete din sumele puse la dispoziţie de instituţiile financiare internaţionale.
„Având în vedere o serie de întrebări primite, precizez că persoana de la Comisia Europeană cu care am discutat, atunci când eram ministru, despre amânarea liberalizării la gaz natural pentru populaţie a fost comisarul pentru energie din acel moment, Gunther Oettinger”, spune Nicolescu.
„Ideea era că până la data de 1 iulie 2015 România să vină cu un alt calendar de liberalizare mai suportabil pentru populaţie şi care să ţină cont de noile realităţi economice (preţ internaţional la ţiţei/gaz în scădere). În dată de 8 decembrie 2014, cu prilejul unui mic dejun de lucru cu comisarul Oettinger (cel care răspunde acum de societatea informaţională), în prezenţa reprezentaţilor noului sau cabinet şi a reprezentanţei României la UE, ne-am reamintit de discuţiile noastre despre suportabilitatea preţului la gaz pentru români, avute în timpul mandatului său de comisar pentru energie”, afirmă fostul ministru.
„Aceste discuţii au fost confirmate şi printr-o scrisoare transmisă de noul comisar pentru energie Canete autorităţilor române la mijlocul lunii ianuarie 2015. Faptul că domnul Oettinger nu l-a informat pe domnul Isvan Sekely (Director pentru Afaceri Economice și Finanțe la Comisia Europeană – n.r.) este o problemă internă a Comisiei Europene”, afirmă Nicolescu.
„Ca o dovadă de respect pentru ţara mea, atât timp cât am fost ministru, am preferat să discut aspectele strategice cu cei de acelaşi rang ierarhic, chiar dacă uneori mici birocraţi orgolioşi pot face din ţânţar-armăsar şi crea probleme false. Sper că cei care negocieaza din partea României acum vor obţine un calendar suportabil, mai ales în condiţiile în care suportabilitatea preţurilor la energie pentru consumatorii casnici este o problemă tot mai prezentă pe agenda europeană”, a conchis fostul ministru al Energiei.