Gazprom, cea mai mare companie din Rusia, are puterea de a rezista crizei economice a țării, conform declaraţiilor directorului financiar, Andrey Kruglov.
Exportatorul de gaze de stat rus şi-a redus datoriile cu 10% anul trecut, are rezerve de numerar de aproximativ 20 miliarde de dolari și beneficiază de declinul rublei, a declarat Andrey Kruglov, citat de Bloomberg.
Condurerea companiei va revizui bugetul de 840 miliarde de ruble (13 miliarde de dolari) pentru acest an la sfârșitul acestei luni și Gazprom intenționează să efectueze „teste de stres suplimentare”, folosind un preţ simulat al barilului de 40- 50 de dolari, a declarat Kruglov. Compania consideră că nu este nevoie să ceară ajutor de stat, a spus el.
Economia Rusiei a fost doborâtă de prăbușirea preţului petrolului și de căderea decisivă a rublei, dar companiile axate pe export, cum ar fi Gazprom, vor avea profituri acceptate, deoarece acestea aduc venituri în dolari în timp ce plata pentru cele mai multe cheltuieli e efectuată în moneda locală. Asta le ajută să compenseze căderea preţului ţiţeiului, care se transmite prin Gazprom, deoarece cele mai multe contracte pentru combustibil sunt legate de prețul ţiţeiului brut.
„Spre deosebire de alţi actori de pe piață, Gazprom a făcut faţă începutului crizei într-o formă financiară excelentă”, a spus Kruglov. „Într-o eră a prețurilor ridicate ale petrolului, nu am cumpărat active mari. Nu am construit niciodată prognozele noastre pe termen lung utilizând prețuri ale petrolului mai mari de 90 de dolari pe baril”.
Gazprom nu a avut mereu un istoric bun la capitolul „Prognoză”. Directorul executiv Alexei Miller a spus în 2008 că petrolul ar putea ajunge la 250 de dolari pe baril. Șase luni mai târziu s-a prăbușit la mai puțin de 40 dolari. El a mai spus atunci că valoarea de piață a Gazprom ar putea ajunge la 1.000 miliarde de dolari nu mai târziu de 2015. Astăzi este de aproximativ 54 miliarde de dolari.
Veniturile Gazprom vor scădea cu 14% în acest an în termeni nominali (denominat în ruble-n.r.), conform mediei estimărilor ale 15 analiști chestionaţi de Bloomberg. Kruglov a refuzat sa comenteze cu privire la perspectivele câștigului net.
Având în vedere deprecierea monedei naționale, „capacitatea de a finanța planul de investiții axat preponderent pe ruble, pe termen mediu, este aproape imuabilă”, a spus el.
Gazprom intenționează să rămână una dintre cele mai mari cinci companii din lume de petrol și gaze în ceea ce privește câștigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA), a spus Kruglov. În termeni EBITDA, compania s-a clasat pe locul al treilea în primele nouă luni ale anului trecut, în spatele PetroChina Co și Exxon Mobil Corp, potrivit Gazprom.
Totalul datoriilor rămâne mai mic decât EBITDA și Gazprom are aproximativ 7 miliarde de dolari datorii pe termen scurt, pe care le poate acoperi din resurse proprii, a spus Kruglov.
În plus, Gazprom nu face obiectul unor sancțiuni financiare și poate împrumuta în străinătate, așa cum a făcut-o în decembrie și ianuarie, prin semnarea a două contracte de împrumut în valoare de 740 milioane de euro (837 milioane de dolari), cu cele mai mari bănci din Italia, a declarat directorul, adăugând că se poartă discuţii şi pentru alte linii de credit.
„Toate instrumentele pieței financiare sunt încă deschise pentru noi”, a mai spus el.