Încetarea livrărilor de gaze ruseşti ar provoca o recesiune severă în Europa de Est şi Italia, dacă țările din întreaga lume vor decide să îşi acumuleze propriile lor rezerve limitate, a avertizat marți Fondul Monetar Internațional, în încercarea de a încuraja solidaritatea între state, informează Financial Times.
Potrivit acestei publicații, FMI prognozează că dacă gazele lichefiate nu vor fi partajate şi prețurile nu vor fi ținute, artificial, la un nivel redus, orice acțiune a Rusiei de a înceta să mai aprovizioneze Europa cu gaze naturale ar declanşa o contracție economică de peste 5% anul următor în Cehia, Ungaria, Slovacia şi Italia.
Anterior, Reuters a dezvăluit că grupul rus Gazprom a trimis recent o scrisoare mai multor clienți europeni în care invocă clauza de „forță majoră” pentru incapacitatea de a le livra gazele naturale convenite din cauza unor circumstanțe extraordinare care sunt în afara controlului său. În plus, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a declarat marți că executivul comunitar nu se aşteaptă la reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1 după efectuarea celor zece zile de lucrări de mentenanță, care sunt programate să se încheie joi, potrivit Agerpres.
Circa 42% din importurile de gaze ale UE provin din Rusia, potrivit FMI, însă în cazul a opt state membre UE livrările ruseşti reprezintă mai mult de 50% din importurile de gaze.
Consumul european de gaze a scăzut deja cu 9% în acest an, ceea ce a şters 0,2 puncte procentuale din PIB-ul Uniunii Europene, potrivit FMI, însă simulările efectuate de instituția financiară arată că fără măsuri compensatorii, pagubele ar putea fi mult mai mari la iarnă. Săptămâna următoare, oficialii de la Bruxelles ar urma să le ceară statelor membre să reducă „imediat” consumul de gaze.
Potrivit calculelor FMI, economia europeană ar putea face față unei reduceri cu 70% a livrărilor de gaze ruseşti, dar ar apărea probleme în eventualitatea unei opriri complete a livrărilor. Cele mai afectate state europene ar urma să poată accesa livrări cu 15 până la 40% sub necesarul lor. Ungaria, Slovacia şi Cehia au un grad ridicat de utilizare a gazelor ruseşti, în timp ce Italia este vulnerabilă din cauza utilizării crescute a gazelor în producția de electricitate.