ANRE a aprobat decontarea a 1,18 miliarde de lei către furnizori pentru perioada noiembrie 2021- martie 2022, conform unui comunicat remis Energynomics, însă grosul facturilor va începe cu luna aprilie. Furnizorii, care au creditat statul prin mecansimul de plafonare și compensare, au de încasat sume mult mai mari pentru perioada ce urmează, întrucât schema s-a extins din aprilie, iar prețul energiei a urcat vertiginos începând cu al doilea trimestru, fără a mai face concesii pieței, până în prezent.
”Oricum, grosul decontărilor va veni din aprilie, când schema se aplică la aproape toți consumatorii, în afară de cei casnici de peste 300 kWh și cei mari, care au beneficiat de schema de exceptare de la plata certificatelor verzi. Așadar, grosul decontărilor este începând cu 1 aprilie”, a declarat pentru Energynomics, Laurențiu Urluescu, președintele asociației furnizorilor, AFEER.
Cât va costa statul român totalul decontărilor? În piață s-a vehiculat cifra de 40 de miliarde de lei pentru tot anul (conform surselor citate de e-nergia.ro), însă este greu de calculat o sumă exactă la momentul actual, spune Urluescu.
”Nu cred că știe nimeni. Am văzut că s-a scris de 40 de miliarde de lei, e posibil, dar nu știm acum prețul decontărilor din octombrie-noiembrie…Deci s-ar putea ca 40 de miliarde să fie puțin”, a mai spus el.
În același timp, prețul energiei electrice este în continuă creștere, în tandem cu piețele europene.
”Prețurile continuă să crească și dacă la începutul anului ne speriam de prețuri de 1.000 de lei/MWh, acum deja prețurile ating în mod curent 2.200-2.300 lei/MWh…Din păcate, prețul din România e aliniat pieței europene. De exemplu, în Germania prețul a fost de circa 350 de euro/MWh acum câteva zile, pe 15 iulie – și piața a deschis azi la 335 euro/MWh – vorbim de Cal 23, de prețul pentru anul viitor, nu de PZU.
Pentru livrări în Trimestul 4 2022 prețul a deschis azi la 425 de euro/MWh. Prețurile sunt aliniate, dar noi oricum am fost mereu peste Germania, vorbim de prețurile pe termen lung”, a mai spus el.
Deocamdată, în ultima perioadă nici un furnizor nu a mai dat faliment, însă costurile cu împrumuturile bancare cresc.
”Deocamdată nu a mai dat nimeni (faliment)…Faptul că statul a început să mai picure…că nu curg decontările, cumva ne permite să mai rezistăm…Sperăm, și după cum ați văzut, lucrurile au început să se miște mai bine. Dacă inițial s-a dat doar noiembrie și s-a stat mult până să se dea decembrie, acum s-a ajuns și la martie…Nu la toți furnizorii, dar oricum e un pas înainte. Acum așteptăm să se deschidă și sesiunea din aprilie, ca să putem să transmitem rapoartele, să ne vedem banii pe care noi i-am dat și așteptăm să-i recuperăm, pentru că băncile cer dobânzi din ce în ce mai mari, și lucrurile sunt destul de costisitoare…Dobânzile depind de cum negociază fiecare furnizor cu banca”, a mai spus Urluescu.
ANRE a aprobat până acum decontarea a 1.18 miliarde de lei
ANRE remis miercuri un nou comunicat presei privind cererile de decontare verificate de instituție și trimise Ministerului Energiei, conform căruia s-au decontat peste 1,18 miliarde lei. Redăm din comunicat:
”Având în vedere activitatea desfăşurată în cadrul ANRE cu privire la colectarea, verificarea datelor, întocmirea fișelor de analiză și determinarea sumelor ce se cuvin spre decontare de la bugetul statului prin intermediul bugetului Ministerului Energiei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.118/2021, cu modificările și completările ulterioare, situaţia cererilor de decontare, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, se prezintă astfel:
- număr total societăţi care au depus cereri – 81,
- număr total cereri depuse – 304,
- număr total cereri aprobate – 187,
- număr total cereri neeligibile – 39,
- suma totală transmisă către ME – 1.181.712.145,96 RON,
- valoare totală cereri neeligibile – 9.564.462,05 RON,
- valoare totală solicitată – 1.191.276.608,01 RON.
Diferența de 78 de cereri depuse pentru decontare, se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele și documentele justificative, solicitate de către experții alocați, verificarea și determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate.
Precizăm că activitatea se desfăşoară normal, în directă colaborare cu operatorii, ajungându-se cu rezolvarea cererilor de decontare la nivelul lunii martie 2022”.