Acasă » Electricitate » C. Prună: PSD vrea reglementarea prețului la producția de gaze și de energie, Neptun Deep în pericol

C. Prună: PSD vrea reglementarea prețului la producția de gaze și de energie, Neptun Deep în pericol

18 august 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Reglementarea prețului la producția de gaze și de energie ar pune în pericol proiectul Neptun Deep, susține Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților, într-o postare pe pagina sa de socializare.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat în cursul săptămânii că PSD vrea să discute în coaliție despre reglementarea pieței energiei, cel puțin pentru consumatorul casnic.

„Acea liberalizare a prețurilor în energie a fost o tâmpenie, făcută nu că n-ar fi fost necesară dar trebuia să faci, să gândești anumiți pași, să gândești un astfel de fenomen. Există 2-3 variante pe care o să le discutăm în coaliție, nu putem aloca 3% din PIB speculei, pentru că este o speculă în energie, adică nu putem aloca bugetul de la sănătate sau bugetul de la învățământ”, a spus Ciolacu.

Cristina Prună spune, însă, că investitorii nu vor dori să își asume riscuri imense la un preț reglementat.

”Reglementarea sună simplu, frumos și populist. Dar haideți să vedem care vor fi consecințele. Adoptarea acestei tâmpenii va însemna că spunem Adio gazelor din Marea Neagră, iar Romgaz va fi aruncat pe apa sâmbetei 1 miliard de euro prin achiziția participației Neptun Deep de la Exxon. Nu va vrea nimeni să își asume riscuri imense la preț reglementat. Am mai văzut filmul acesta în 2018. În tot acest timp, când noi avem gazul la nas și ne batem joc de el, Germania, disperată să aducă gaz, caută să construiască un nou gazoduct până în peninsula Iberică”, a scris pe Facebook Cristina Prună.

”Prețul reglementat mai înseamnă și că producătorii de stat de energie electrică (Hidroelectrica, Nuclearelectrica etc.), pentru a-și completa oferta de energie pentru portofoliul lor de clienți, vor fi siliți să cumpere energie la prețuri colosale din piață și să o vândă la preț reglementat. Cu o pierdere consistentă, bineînțeles. Apoi, dacă energia în intern e asigurată la preț reglementat, furnizorii care au contractele de achiziție cu producătorii o pot exporta liniștiți în afara granițelor. Marcel Ciolacu, Iulian Iancu și patrioții din culise propun, practic, să subvenționăm economia Ungariei!”, a mai afirmat deputatul USR.

”În acest timp, PNL propune prin vocea ministrului Virgil Popescu să supra-impozităm profiturile furnizorilor, asta după ce tot el a trimis în Parlament OUG-ul care prevede reglementarea acestor profituri. Practic recunoaște că a scris o lege atât de prost încât poate fi ocolită cu ușurință…”, a mai adăugat ea.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *